Yükseköğretimin finansmanında kaynak arayışları ve bütçe uygulamaları: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
Seeking funds for higher education financing and budget practices: The case of Suleyman Demirel University
  1. Tez No: 369088
  2. Yazar: NAİF FIRATCAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL AĞCAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Maliye, Education and Training, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Yükseköğretim, Bütçe, Üniversiteler, Kamu Hizmeti, Yükseköğretimin Finansmanı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkiye'de yükseköğretim sistemine bakıldığında gerek devlet gerekse de vakıf yükseköğretim kurumlarında nicelik ve nitelik anlamında önemli gelişmeler yaşandığı görülmektedir. Giderek artan yükseköğretim kurumları sayıları ile bunların kontenjanları ve yükseköğretime ayrılan kaynaklar bunların başındadır. Küreselleşmenin beraberinde getirdiği en önemli kavram olan rekabetin de etkisiyle ülkelerin, yükseköğretim finansman sistemlerinin gözden geçirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Küreselleşmeyle birlikte, tüm ülkelerin yükseköğretim politikalarını rekabetçi, yenilikçi bir şekilde dizayn etmeleri; alternatif finans yöntemleri geliştirerek AR-GE ve bilimsel projelerini/çalışmalarını artırmalarının Türkiye'de yükseköğretim sistemine önemli bir katkı sağlayacağının yanında dış rekabette de ülkemizi ön sıralara getireceği değerlendirilmektedir. 2003 yılında kabul edilip 2006 yılında yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun getirdiği yeni kamu mali yönetim anlayışıyla yükseköğretim bütçelerinin analizlerinin 2006 öncesi ve 2006-2012 yıllarında gerek Süleyman Demirel Üniversitesi'nin gerekse Türkiye'de yerleşik devlet yükseköğretim kurumlarının karşılaştırılmalı incelenmesi bu tezin ana unsurunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the higher education system in Turkey in both public and private higher education institutions in terms of quality and quantity is observed that there were important developments. A growing number of higher education institutions and their quotas and the resources allocated to higher education is the beginning of them. Globalization has brought together the most important concepts in the country with that of the impact of competition, reviewing the funding system of higher education has become a necessity. With globalization, all countries' higher education policies competitive, innovative designed in a way to pay; developing alternative methods of financing R & D and scientific projects / studies to improve the higher education system in Turkey would make a significant contribution next to the outside front row in the competition will bring to our country are assessed. In 2003, accepted and in 2006 entered into force 5018 Public Financial Management and Control Law has introduced a new public financial management with an understanding of the higher education budget, the analysis of the pre-2006 and 2006-2012 in the years required Suleyman Demirel University, both located in Turkey state higher education institutions comparative examination constitute the main elements of this thesis. Key Words Higher Education in Turkey, Budget, Universities, Public Service, Higher Education Financing