Sağlık sektöründe bilinçaltı reklamcılığın uygulanabilirliği
Applicability of subliminal advertising in health sector
  1. Tez No: 369091
  2. Yazar: SEVİL HAVARE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER LÜTFİ ANTALYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Sağlık Kurumları Yönetimi, Advertising, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, reklam, bilinçaltı, bilinçaltı reklamcılık, tanıtım, göstergebilim, Health sector, advertising, subconscious, subliminal advertising, introducing, semiotic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tutundurma faaliyeti olarak reklamların, değişen ticari ve teknolojik şartlara uygun olarak kullanılabilmesi amacıyla yeni reklam yöntemleri geliştirmeye çalışılmıştır. Geliştirilen yeni yöntemlerden biri olan bilinçaltı reklam yöntemleri, son yıllarda etkinliklerinin görülmesiyle kullanım alanını genişlemiştir. Sağlık sektörünün gelişmesi ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle reklamların ulaştığı kişi sayısı artmıştır. Buna bağlı olarak sağlık sektörünün tanıtım ve reklam faaliyetlerinde bilinçaltı yöntemler tercih edilmeye başlanmıştır. Sağlık sektörüne getirilen reklam yasakları ve bilinçaltı yöntemlerin denetiminin zor olması bu sektörde bilinçaltı yöntemlerin tercih edilirliğini arttırmaktadır. Bu yöntemlerin kullanımının artması nedeniyle bu çalışmada, sağlık sektöründe bilinçaltı reklam yöntemlerinin kullanılabilirliği ele alınmıştır. Çalışma kapsamında yapılan literatür taramasının ardından, hastane tanıtımlarında bilinçaltı (subliminal) reklam kullanımının araştırılması amacıyla Isparta merkezde yer alan hastanelere ait reklam görselleri toplanmış ve göstergebilim yöntemlerinden yararlanılarak incelenmiştir. Ayrıca sağlık sektöründe bilinçaltı reklam kullanımının uygunluğu, Isparta merkezinde görev yapan öğretmen ve akademisyenlere uygulanan anket çalışması sonucunda elde edilen verilerin uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan göstergebilimsel incelemeler ve anket çalışmasından elde edilen verilerin analizi sonucunda fark edilebilen bilinçaltı yöntemlerinin zayıflama ve güzellik ürünlerinde kullanımı katılımcılar tarafından uygun bulunmuştur. Ayrıca kötü alışkanlıkların ve risk oranları yüksek (kanser, tansiyon vb.) hastalıkların tedavilerinde fark edilebilen ve fark edilemeyen bilinçaltı yöntemlerin katılımcıların büyük çoğunluğu tarafından kullanılması uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
As a promotion activity, new methods of advertisement were studied for developing as can be used in change commercial and technological conditions. The uses of subliminal method which is one of the new developed advertisement methods have been increased with seeing efficiencies in recent years. The reached number of people is increased by advertisement with developing of health sector and effect of communication technologies. Consequently, subliminal methods have been begun to prefer in presentation and advertisement activities of health sector. Because of bans which are brought to the health sector and difficulty control of subconscious methods, subliminal methods were increased the preferability in this sector. In this study, availability of subliminal advertisements in health sector is discussed due to increasing usage of this method. After the study of the literature, fliers which were collected from hospitals in the located in center of Isparta were investigated and they were analyzed by using semiotics methods for usage of unconscious (subliminal) advertisements in hospital. Besides, the appropriateness of using subliminal advertising in the health sector, the obtained data were analyzed with appropriate statistical methods as a result of survey applying to teachers and academics working in center of Isparta were studied to determine. Results of analyses of survey data and semiotic views, usage of noticeable subliminal fliers obtained from methods were approved for weight loss and beauty products by participants. Besides, noticeable and unnoticeable subliminal advertisement methods using is suitable for treatment of bad habits and diseases having high risk rate were found by the most of participants.