Sigara kullanımının hastane çalışanlarının kişisel imajları üzerine etkisi
The effect of smoking on private image of hospital staff
- Tez No: 369092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sigara kullanımı, kiĢisel imaj, sağlık çalıĢanları, Smoking, private image, hospital stuff
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sigara kullanımı çağımızda en hızlı yayılan ve en fazla önlenebilir halk sağlığı sorunlarından birisidir. Sigaranın, kalp hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, akciğer ve larinks kanserleri gibi çeşitli hastalıklara neden olduğu bir gerçektir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı kişisel imajı ve insanların toplumdaki itibarını da etkilemektedir. Bu çalışmada sigara kullanımının hastane çalışanlarının kişisel imajları üzerinde etkisinin olup olmadığının tespiti hedeflenmiştir. Ayrıca bu çalışma ile sigara kullanan kişilerin çeşitli yönlerden nasıl algılandığı ve bu algının kişisel imaja etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Isparta Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 325 hastane personeline ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak geliştirilen Sigara ve Kişisel İmaj Anketi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları; Hastane çalışanlarında sigara içme prevelansı %24.1 olarak bulunmuştur. Sigara kullananlar içinde kadın çalışanların oranı %31.2, erkek çalışanların ise %68.8 olarak bulunmuştur. Sigaranın sağlığı ve dış görünüşü olumsuz etkilediği, hastane personelinin sigara kullanmasının hastalar ve diğer çalışanlar açısından olumsuz bir imaj algısı oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays smoking is one of the public health problems that is the fastest spreading and the most preventable. It is the fact that smoking causes various diseases such as heart disease, respiratory disease, lung and larynx cancer. In addition smoking affects private image and people's prestige in community. This study aimes to determine whether or not the effect of smoking on private images of hospital stuff. Furthermore, it is aimed that smokers how is percieved and what is the effect of this perception to the private image. Isparta Suleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital stuff constitute the universe of stduy. 325 hospital stuff were reached with Smoking And Private Image Survey as a data collection tool is developed after literature review. As a result, smoking prevelance of hospital stuff is %24.1. Women stuff rate is %31.2 and men stuff rate is %68.8 in smoker hospital stuff. Smoking affects health and appearance negatively. Smoker hospital stuff create a negative image perception on patients and other stuff.