Kazakistan'da din eğitimi (Bağımsızlık sonrası)
Religious education in Kazakhstan (After independence)
- Tez No: 369093
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Din Eğitimi, Dini Hayat, Kazakhstan, Religious Education, Religious Life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kazak halkı asırlardır Müslüman'dır ve komünizm döneminde de dininden hiç vazgeçmemiş ve taviz vermemiştir. Kazakistan'ın 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsız bir devlet olması, Kazakistan tarihinde yeni bir dönüm noktası olmuştur. Bu tarihten sonra ülkede din eğitimi verilmeye başlamış ve son 25 yılda verilen din eğitiminin durumunun tespit edilmesi araştırmaya değer bir konudur. Dolaysıyla bu çalışma Kazakistan'daki din eğitimi geleceği için önemli ve anlamlıdır. Bu araştırmada, Kazakistan'ın bağımsızlık sonrasında gerçekleştirilen din eğitimi ile ilgili faaliyetleri incelemeyi hedeflenmektedir. Çalışma üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde, konunun belirlenmesi ve sınırlandırılması, araştırmanın amacı ve önemi, araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, fiziki ve beşeri coğrafyası, nüfusu ve ülkede yaşayan etnik gruplar, bağımsızlık sonrası süreçte ülkedeki genel ekonomik ve dini durumu hakkında kısa bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde Kazakistan'da din eğitiminin kurumsallaşma süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Kazakistan'da yaygın ve örgün din eğitimi uygulamaları esas alınarak belirlenmeye ve değerlendirmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise varılan sonuçlar özetlenerek, genel geçerliliği olan uygulanabilir öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qazaks are Muslim people for centuries and they did not give up and compromise their religion at the communism period. Kazakhstan became an independent state in 1991 separating from the Soviet Union of Socialist Republics, and this independence constitutes an important and turning point in the history of Kazakhstan. From this date onwards religious education has been given in the country, and therefore researching the state of religious education in Kazakhstan for the last 25 years is very important. This study is also an important subject, especially for the future of religious education in Kazakhistan. This study aims at investigating the religious educational activities that were realised in post-independence period in Kazakhstan. It comprises an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction of the study, firstly information was given on the determination of the topic and its limitations, the purpose and importance of the subject and its research methods. In the first chapter, the independence of Kazakhstan and her geographical and physical aspects, demographic structure and enthnical groups, short descriptions abouth the economic and religious situations in Kazakhstan were given. In the second chapter, the institutionalision process of the religous education in Kazakhstan was discussed. In the third chapter, the formal and non-formal educational activities were tried to describe and to evaluate in some detail. At the conclusion of the study, the reached results were summarised and then some applicable recommendations were given.