Kültürel mirasın korunması ve arkeoloji bilincinin geliştirilmesinde sorunlar ve toplumda farkındalık yaratma
Problems in protection of cultural heritage and raising the consciousness of archeology and awareness in society
  1. Tez No: 369101
  2. Yazar: ÖZLEM TAŞKIN KÜLCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE HÜRMÜZLÜ KORTHOLT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Eğitim ve Öğretim, Archeology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Miras, Koruma Bilinci, Proje Tabanlı Eğitim, Müfredat, Culture, Cultural Heritage, Consciousness for Preservation, Project Based Teaching, Curriculum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kültürel mirasımızın tanınması ve korunmasının yalnızca mevcut yasalar ve resmi kurumlarla gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ulusal ve uluslararası sözleşmeler ve düzenlemeler sonucu ortaya çıkan uygulama denetleme sorunları, karmaşık süreçler, denetimde yetki karmaşası, eğitim araçlarının ve müfredatının yetersizliği önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Koruma amaçlı yasal düzenlemelerde yalnızca yasaklayıcı kurallar anlayışı yerine, bireyin içinde yaşadığı ortamlarla birlikte, tüm toplumun ele alındığı eğitim politikalarının üretilmesi kültürel mirasın tanıtılması ve korunmasında önemli düzeyde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Buradan hareketle, içinde yaşadığımız toplumu istendik yönde şekillendirmek; koruma, düşünme ve uygulama bilinci aşılamak önemlidir. Bu çalışmada, Isparta İl Merkez' inde bulunup uygulama okulu olarak seçilen Mustafa Şener Ortaokulu' nun öğrenim gören 4., 5., 6., 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin ilgili derslerdeki müfredatları incelenerek 6. Sınıflardan oluşturulmuş deney-kontrol gurupları ile Klasik Yöntemler ve Yapılandırıcı, Proje Tabanlı Yaklaşım öğrenme yöntemlerinin, kültürel bilinç aşılamada başarı oranları Minitab 16.1.1 istatistiksel analiz paket programında değerlendirilerek yüzde ve frekans değerleri karşılaştırılmış, tablolaştırılmış elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Isparta İl Merkezi'nde öğrenim gören, rastgele seçilen 60 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Ayrıca, ortaokul derslerinin müfredat programları, ders kazanımları ve 2013–2014 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak okullara dağıtılan ders kitaplarında yer alan üniteler, kültürel miras öğeleri dikkate alınarak incelenmiş ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunularak yorumları yapılmıştır. Araştırma kapsamında anket uygulamasına katılan öğrencilerin kültürel mirasın korunması bilinci konusunda Yapılandırıcı ve Proje Tabanlı Eğitim yöntemlerinin, Klasik Eğitim yöntemlerine göre daha kalıcı bilgi oluşturduğu sonucuna varılmış ve elde edilen sonuçlardan hareketle çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is not possible to maintain the sound preservation and publicity of our cultural heritage only through the current laws and governmental institutions. Such problems as complex procedures, confusion in terms of authority and the ones related to supervision have been found out as a result of national and international agreements and regulations. Rather than resorting to mere prohibition approach in regulations aiming at preservation, generation of educational policies that embrace the whole society will positively contribute to preservation and publicity of our cultural heritage to a considerable level. Based on this assumption, it is essential to reshape the society we live in, in a desirable state, and instill the consciousness for preservation, consideration and application. In this study, curriculums regarding the relevant courses of 4th, 5th, 6th 7th and 8th grades of the implementation school – Mustafa Şener Ortaokulu (Elementary School), located in the provincial center of Isparta- were scrutinized and based on the implementations on the experimental and control groups created among the 6th graders, success rates of Classical Methods and Constructive – Project Based Teaching methods in instilling cultural consciousness were analyzed via Minitab 16.1.1 program and percentage and frequency values were compared; after transferring the data into tables, the findings were discussed and evaluated. A survey method was applied to gather information. The universe of the study is made up of randomly selected 60 elementary school students that study in the provincial center of Isparta. Besides, the curriculums of elementary schools, course objectives and the units covered by the books that are distributed to schools by the Ministry of National Education for the 2013 – 2014 academic year were assessed in respect to elements of cultural heritage, and the findings gathered were presented and evaluated accompanied with tables. It is resolved that Constructive and Project Based Teaching methods attained more permanent learning outcomes among the students that took part in the survey study than Classical methods, and in the light of the findings some suggestions were made.