Ebu Cehil'in hayatı ve İslam karşıtı faaliyetleri
The life of Abu Jahl and his activities against İslam
- Tez No: 369100
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebu Cehil, Ġslam KarĢıtı, Amr b. HiĢam, MüĢrik, Mekke, Müslüman, Bedir, Ebu Jahl, Against Islam, Amr b. HiĢam, Pagans, Mecca, Muslim, Bedir
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmamız Amr b. Hişam'ın -bilinen adıyle Ebu Cehil- hayatının ve İslam karşıtı faaliyetlerinin anlatıldığı biyografi niteliğinde bir çalışmadır. Ebu Cehil İslâm Tarihi'nde isminden çokca söz ettirmiş bir şahsiyettir. İslam'ın doğuşundan itibaren müşriklerin yanında yer almış ve İslam'a karşı her türlü faaliyetin içinde bulunmuştur. Yaşadığı dönemde onun bu gayreti müşrikler arasında saygıyla karşılanmıştır. Fakat Ebu Cehil, Müslümanlarca ümmetin firavunu olarak görülmüştür. Onun söz ve fiilleriyle alakalı inen ayetler, olayları yorumlama biçimi, tebliğ faaliyetlerini engellemek için gösterdiği çabalar ve Müslüman olanlara yaptığı eziyetler çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır. Bunların yanında çalışmamızda, Ebu Cehil'in karakteri, Kabilesi ve ailesi hakkında da bilgiler verilecektir.
Özet (Çeviri)
Our study has a characteristics of biography in which the life of Amr bin Hisam –mostly known as Abu Jahl- and his activities against Islam are elucidated. Abu Jahl is a notorious character in the history of Islam. He was on the side of polytheists since the beginning of Islam and was included every kind of activities against Islam. His effort was respected among polytheists in his lifetime but he was seen as the pharaoh of Ummah by Muslims. The main theme of our study is the Quranic verses related to his words and activities, his way of interpreting the events, efforts agaist the announcement of Islam, and tortures on Muslims. We also give information about his character, clan and family.