Kâr dağıtım kârarlarının ve mülkiyet yapısının firma performansına etkisi: BİST imalat sektörü üzerine bir uygulama
A survey of profit distribution resolutions and ownership structure on the performance of the firms: An application on the production sector at BİST
- Tez No: 369109
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kâr Payı Dağıtım Oranı, Mülkiyet Yapısı, Finansal Performans, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Profit Share Distribution Ratio, Ownership Structure, FinancialPerformance, Multiple Lineer Regression Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Borsa İstanbul (BIST)' da kâr dağıtım kararlarının ve mülkiyet yapısının firma performansları üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışmada, BIST' da 2009-2012 yılları arasında imalat sektöründe faaliyet gösteren 135 firma incelenmiştir. Kâr dağıtım kararlarının ve mülkiyet yapısının firma performansına etkisi, finansal oranlar kullanılarak ölçülmüştür. Firmaların kâr payı dağıtım oranı ve mülkiyet yapısı değişkenleri olarak en yüksek paya sahip ortak, en yüksek ikinci paya sahip ortak ve halka açıklık oranı belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, firmaların mülkiyet yapılarının finansal performans oranlarından olan aktif devir hızı, cari oran, öz sermaye devir hızı ve Tobin q oranı üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi varken, fiyat-kazanç oranına ise negatif yönde anlamlı bir etkisi çıkmıştır. Ayrıca firmaların kâr payı dağıtım oranının ise cari oran ve asit-test oranı üzerinde negatif yönde anlamlı bir etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to measure the effect of profit distribution resolutions and ownership structure on the performance of the firms at BIST. In the study, 135 firms working at production sector have been examined between the years 2009 – 2012 at BIST. The effect of profit distribution resolutions and ownership structure on the performance of the firm have been measured by using financial ratios. The partner owning the highest amount of share as profit share ratio of the firms and ownership structure variables, the partner owning the highest second share and the free float ratio have been determined. At the end of the study, while the ownership structure of the firms have an implicit positive effect on asset turnover, current ratio, equity turnover, and Tobin q ratio, a negative effect has occurred on the ratio of price – profit. In addition, as for the profit share distribution ratio of the firms, a negative effect exists on current ratio and acid – test ratio.