Tarımsal faaliyetler standardı çerçevesinde canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi: Su ürünleri sektörü uygulaması
Accounting for biological assests within the framework of agricultural activities; An implementation sample from aquaculture sector
- Tez No: 369108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 41, Tarımsal Faaliyet, Canlı Varlıklar, Su Ürünleri Maliyeti
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tarımsal faaliyet; satışa konu olan canlı varlıkların biyolojik olarak dönüşüm süreci sonucunda tarımsal ürün veya canlı varlığın bir parçası haline gelmesini bir işletme tarafından yönetilme sürecidir. Tarımsal Faaliyet Standardı, tarımsal faaliyetin hasat noktasına kadar olan sürecini ele almaktadır. Ülkemizde de tarım ile ilgili verilerin kayıt altına alınması için gereken önemin verilmesine, günümüzde bilginin ne kadar değerli olduğunun anlaşılması ile başlanmıştır. Bu kayıtlarda belirli bir düzen oluşturulması ve kayıtların nasıl olması gerektiği konusunda TMS 41:Tarımsal Faaliyet Standardı yol göstermektedir. Ancak standardın uygulanmasında vergi kanunumuz ile standart arasında uyum olmadığından dolayısorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmada tarımsal faaliyetlerden su ürünleri yetiştiriciliğinde maliyet hesaplaması ve muhasebe kayıtlarındaki uygulamaları tespit ederek Türkiye Muhasebe Standardına göre yapılması gerekenleri tespit etmek amaçlanmıştır. Tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tarımsal faaliyet, tarımsal işletmeler ve tarımsal faaliyetler standardı hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde su ürünleri hakkında genel bilgi, hangi hesapların kullanılması gerektiği ve örnek olayların muhasebeleştirilmesi gösterilmiştir. Son bölümde ise Isparta'da su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren bir işletmenin bilgileri kullanılarak TMS 41'e göre canlı alabalık üretim faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi ile TDHP'na göre yapılan kayıtlar karşılaştırılmıştır. İşletmenin alabalık üretim maliyetlerini tespit etmede eksikliklerinin bulunduğu ve gerçeği tam olarak yansıtmadığı tespit edilerek önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Agriculturalactivity is themanagement of thebiologicaltransformation of biologicalassetssubjecttosaleintoagriculturalproducebytheenterprise. StandardforAgricultural Activity involvestheprocess of agriculturalactivityuptoitsharvest. Oncethesignificance of theknowledge has beenacknowledged in Turkey, recordingthedataregardingagriculture has gainedspeedandimportance. TAS (Turkish Accounting Standards) 41: StandardforAgricultural Activity guidesenterprises as to how thedata is formedandrecorded in a certainorder. However, thelack of compatibilitybetweenourtaxlawandthestandardleadstoseveralchallenges in theimplementation of thestandard. Thisstudy has theobjective of identifyingapplications of costaccountingandaccountingentries in thesector of aquaculture as well as of ensuringthecompatibility of theseapplicationswithTurkish Accounting Standards. Thethesisinvolvesthreesections. Thefirstsectiondiscussestheagriculturalactivity, agriculturalenterprisesandstandardforagriculturalactivities. Inthesecondsection, general information on aquaculture, essentialaccountingmethods as well as accounting of samplecasesareintroduced. Productionactivities of a livingtroutbreedingenterpriselocated in Isparta districtareaccounted in accordancewith TAS (Turkish Accounting Standards) 41 andthedatarecordedarecomparedandcontrasted in accordancewiththeUniform Chart of Accounts in thelastsection. Lastsectionalsoinvolvesrecommendationstothisenterprise as they fail toestablishproductioncostsaccordingly. KeyWords: TAS (Turkish Accounting Standards) 41, Agricultural Activity, BiologicalAssets, Cost of Aquaculture.