Kalkınma ajanslarının bölge ve il kalkınmasındaki rolü: Baka ve Isparta örneği
The role of devolopment agencies in the devolopment of the region and provinces: Example of west mediterranean devolopment agency and Isparta
- Tez No: 369115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN MEHMET KİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ġllerin Kalkınması, Bölge, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Isparta, BAKA, Development of Provinces, District, Regional Development Agencies, Isparta, WMDA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez Bölgesel Kalkınma Ajanslarının bölge ve illerin kalkınmasında oynadıkları rolün etkilerini ortaya koymayı amaçlamakta, bu doğrultuda konu Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Isparta ili örneği bağlamında incelenmektedir. Bu kapsamda tezin ilk kısmında tez konusu ile yakından ilgili olduğu düşünülen ve ajansların faaliyet gösterdikleri mekânsal birimler olan bölge, il, kent ve kır kavramları üzerinde durulmuştur. Daha sonra bölgesel kalkınma ajansları ve bölge kalkınma ajanslarının kuruldukları coğrafyayı ele alan İstatistiki Bölge Birimleri Sistemine değinilmiştir. Türk idari teşkilat yapısı içerisinde yeni kurulmuş kurumlar olan kalkınma ajanslarının dünyadaki diğer ajanslarla olan benzerlik ve farklılıkları ortaya koyabilmek için gelişmiş ve gelişmekte olan ülke örnekleri üzerinden bölge kalkınma ajansları incelenmiştir. Üçüncü bölümde bölgesel kalkınma ajansları ve ajansların asıl görev alanına giren bölgesel kalkınma kavramının ülkemizde yaşadığı tarihsel dönüşüm ve bölgesel kalkınma konusunun farklı dönemlerdeki beş yıllık kalkınma planlarında nasıl ele alındığı hususuna değinilmiş, Türkiye'de kalkınma ajanslarının kurulması sürecinin arkasında yatan nedenler ele alınarak, ajansların yapısı görev ve yetkileri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Tezin son bölümünde ise Isparta ilinin sosyo-ekonomik durum değerlendirmesi yapılmış, BAKA tarafından sürdürülen faaliyetlerinin il ekonomisine sağladığı katkılar ele alınmaya çalışılarak BAKA'nın Isparta ilinin kalkınmasındaki rolü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is demostrating the effects of the role that Regional Development Agencies are playing in the development of the provinces and region, West Mediterranean Development Agency (WMDA) and Isparta is examined in this regard. In this context, in the first part of the thesis, spatial units such as region, province, urban and rural area concepts are emphasized which are thought to be closely related to the dissertation topic and the places that the Agency operates in. Then the regional development agencies and Territorial Units for Statistics System, deals with the geographical location of the regional development agencies are being established, are addressed. In order to reveal the similarities and differences between the newly established development agencies in Turkish administrative organizational structure and other agencies around the globe; developed and developing countries are examined through examples of regional development agencies. In the third chapter; regional development agencies, the historical transformation of the regional development concept which is one of the main duties of an agency, regional development issues focused in different five-year development plans are addressed and the mission structure and authority are discussed along with the reasons behind the process of establishing development agencies in Turkey. In the last chapter of the thesis, socio-economic status assessment of Isparta province is conducted, the contribution of WMDA and its activities to the provincial economy is studied to evaluate the role of WMDA in the development of Isparta.