Sosyal medyanın örgüt içi iletişimdeki rolü
Social media organization internal communication role
- Tez No: 369118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgüt İçi İletişim, Sosyal Medya, Soysal Medya Siteleri, Communication, Organization of Internal Communications, Social Media, Social Media Sites
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde iletişim teknolojileri hızla gelişmektedir. Bu gelişme kişilerin internet ve Web araçlarını daha fazla kullanmasına yol açmaktadır. Bu araçlardan en önemlisi ise sosyal medyadır. Sosyal medya; kullanıcıların kendilerini ifade ettikleri ve diğer kullanıcılar ile bağlantıda kaldığı yeni bir sanal medyadır. İnternetle birlikte gündelik hayatımızda yerini alan sosyal medya her geçen gün önemini daha çok hissettirmektedir. Sosyal medya, iletişimde büyük paya sahiptir. Dolayısıyla örgüt içi iletişimle birlikte ele aldığımız sosyal medya iletişimde önemli rol oynamaktadır. Örgütsel iletişim; örgütün işleyişini sağlamak ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla örgüt içi bölümler ve/veya örgüt ile çevresi arasında girişilen devamlı bir bilgi ve düşünce alışverişini sağlayan toplumsal bir süreçtir. Bu çalışmada sosyal medyanın örgüt içi iletişimdeki rolü incelenmiştir. Örgütsel iletişimde sosyal medyanın ne kadar etkili olup olmadığı ele alınmıştır. Bu çalışmada öncelikle örgüt içi iletişim konusu incelenmiştir. Daha sonra sosyal medyanın kavramsal çerçevesi çizilmiş ve örgütsel iletişim üzerindeki etkisi tartışılmıştır. Bu kavramsal çerçeve ışığında geliştirilen Sosyal Medyanın Örgüt İçi İletişimdeki Rolü Anketi Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden toplam 276 akademik ve idari personele ulaşılmıştır Yapılan analizler sonucunda çalışanların en fazla Facebook ve Twettir kullandıkları, sosyal medyayı örgüt içi iletişim aracı olarak düşündükleri, sosyal medyayı biçimsel iletişim ve sanal iletişim aracı olduğunu düşündükleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication technologies are developing rapidly nowadays. This development raise more usage of internet and Web tools. One of the most important tools is social media. Social media is a new virtual media where users Express themselves and stay connected with other users. The importance of social media together with the Internet that replaces in our daily life increases day by day. Social media, has the largest share in communication. Therefore, we have dealt with intra-organizational ommunication plays an important role in social media. Organisational communation may be defined associal process, which purposes providing the maintenance of the organization and provides witht he between organisation itself and/or its environment in order to realise the goals of the organisation. In this study we have examined the role of social media in organizational communication. In organizational communication, whether social media is how effective are discussed. In this study, intra-organizational communication is examined primarily. Then drawn conceptual framework of social media and its impact on organizational communication has been discussed. The conceptual framework developed in the light of Social Media Organization Internal Communication Role Survey in the Suleyman Demirel University, Faculty of Economics and Administrative Sciences Faculty, Faculty of Engineering, Faculty of Architecture and Faculty of Health Sciences, a total of 276 academic and administrative staff have been reached. As a result of the analysis is most of the employees use Facebook and Twitter, It has been found that social media as a communication tool within the organization, virtual and formal communication tool.