Tekstil terbiye işletmelerinde risk analizlerinin incelenmesi
Textile finishing business risk analysis investigation
- Tez No: 369119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları, Risk Değerlendirilmesi, Risk Analizi, Terbiye İşletmelerinde Risk Analizi, Occupational H ealth and Safety, Work Accidents and Occupational D iseases, Risk Assessment, Risk Analysis, Risk Analysis in Business Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında, çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. İş sağlığı ve güvenliğinin amacı, çalışanları korumak, üretimi ve verimliliği arttırmak, işletmeyi korumaktır. Çalışanları işyerindeki olumsuz etkilerinden korumak, onların rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, diğer bir ifadeyle çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak, hem ruh ve hem de beden bütünlüklerini sağlanmaktır. Çalışanlara sağlıklı ve güvenli çalışma ortamınının sağlanması ve verilen güven ile iş veriminin artması sağlanmış olur. İş sağlığı ve güvenliğinde, üretim ve verimliliği arttırmak ülke ekonomisine katkı sağlar. Çünkü işyerinde çalışanların korunması meslek hastalıkları ve iş kazaları ile ortaya çıkan iş gücü ve iş günü kayıplarının azalmasını sağlar, dolayısıyla üretim ve verimlilikte artış olur. İşletme güvenliğinin sağlanması ise, güvensiz çalışma ortamından, makinaların oluşturduğu problemler ve arızalardan, kimyasal maddelerin yanlış depolanması ile oluşan patlamalardan, çeşitli sebeplerden kaynaklanan yangından oluşabilecek işletmeyi tehlikeye düşürebilecek ve iş kazalarına sebep olacak durumların ortadan kaldırılmasıyla olur. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirilmesi ve risk analizi, iş kazaları ve meslek hastalıkları kavramlarına değinilmiştir. İkinci bölümde terbiye işletmeleri ve bu işletmelerdeki riskler gözden geçirilmiş, alınması gerekli tedbirler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, tekstil terbiye işletmelerindeki genel risk analizleri incelenmiş ve bazı işletmelerin risk analiz raporlarına göre, risk analizleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety in the workplace during the execution of the work, from various reasons in order to be protected from harm health conditions that could have made systematic and scientific study. The purpose of occupational health and safety, protect workers, to increase production and productivity, is to protect the business. Occupational health and safety is the main objective of the study is to protect employees. In the workplace to protect employees from the negative effects, they provide a safe and comfortable environment to work in, so employees against accidents at work and occupational diseases, preserving both the spirit and the body is to ensure their integrity. Occupational health and safety, manufacturing safety by providing help improve efficiency, it is important for the country's economy. The protection of employees in the workplace and occupational diseases and work-related accidents resulting work force will decrease and loss of work days, ie production will be maintained. By providing a healthy and safe working environment and increase in work efficiency will be safely given to employees. This study consists of three main parts. In the first part of occupational health and safety, risk assessment and risk analysis, the concept of work accidents and occupational diseases are discussed. In the second part of training and business risks in this business revised, necessary measures have been examined. In the third section, the overall risk analysis in textile finishing business and some businesses are examined according to the risk analysis reports, risk analysis are evaluated.