Sosyal politika unsuru olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) uygulamaları:Isparta ili Çünür ve Akkent mahalleleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca yapılan konutlarda ikamet eden konut sakinlerine yönelik bir alan araştırması
The implementations of housing development administration of turkey (TOKİ) within the framework of social policy: A research on the households living in houses constructed by Mass Housing Administration of Turkey (TOKİ) in Isparta, the case of Çünür and Akkent districts
  1. Tez No: 369117
  2. Yazar: HASAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ÖREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Social Policy, Urbanization, Housing, Mass Housing, Housing Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Sosyal politika, uygulamaları toplumsal dinamizmi arttıran, toplumda bütünleştirici ve yapıcı bir unsur olarak rol alan uygulamaların tümüne verilen addır. Kelime anlamı itibariyle, sosyal politika, toplum odaklı siyaset olarak da tanımlanabilir. Dolayısıyla sosyal politika, sınıf olgusuna odaklanmadan toplumun refahını, huzur ve mutluluğunu arttırmak için geliştirilen siyaset ve toplumsal söylev biçimidir. Bir üst kavram ve toplumsal sorunlara çözüm aracı olarak sosyal politika, istihdam, işsizlik, sosyal güvenlik, çalışma ilişkileri, iş hukuku, göç, insan kaçakçılığı, konut, kentleşme, aile, terörizm gibi toplumsal problemlerin çözümü için aktif rol oynama, söylem geliştirme ve bu söylemleri pratiğe dökme bilimidir. İnsanın bulunduğu her yerde olması gereken sosyal politikanın tüm bu problemlere çözüm üretebilmesi teori ve retoriğin yanında bu altyapının pratiğe dökülmesine bağlıdır. Kentleşme, konut, konut piyasası ve toplumsal refahla doğrudan ilişkili olduğundan sosyal politikanın ilgi alanına girmiştir. Planlı kentleşme ve kaliteli, tüm bireylere hitap edebilen konut anlayışı, toplumsal denge ve barış için de oldukça önemlidir. Bu anlamda devletin artan konut ihtiyacına tam olarak cevap verebilmesi ancak ve ancak planlı ve programlı yürütülen konut politikalarına ile doğru orantılıdır. 2003 yılından bu yana Başbakanlık'a bağlı olarak faaliyet gösteren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) uygulamalarının sosyal politikaya bakan yönleri, konut gereksinimi, planlı kentleşme ve ideal konut anlayışı ve memnuniyeti yönüyle bu çalışmada incelenecektir. Çalışma verilerinin elde edilmesinde literatür taraması ve anket yöntemlerinden faydalanılmıştır. Toplanan veriler SPPSS (Statistical Packages for The Social Sciences-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizi, tek yön Anova, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi gibi yöntemler kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda TOKİ uygulamalarının tam anlamıyla sosyal politika uygulamaları arasında değerlendirilebileceği tespit edilmiştir. Konut sakinlerinin TOKİ konutları için belirlenen“konut ve çevre kalitesindeki artış, çevre bakımı, bina ve konut yoğunluğu, erişilebilirlik, güvenlik, komşuluk ilişkileri ve sosyal hayat”gibi kriterlerden memnun olma düzeyleri de bu durumu teğit eder niteliktedir. Anahtar Kelime: Sosyal Politika, Kentleşme, Konut, Toplu Konut, Konut Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
Social policy is the name given to the set of practices, the implementations of which increase the dynamism of society as a whole and which play a integrative and constructive role in the society as well. In terms of word meaning, social policy can be defined as policy of community oriented. In other words, social policy without focusing on the concept of“class society”is the art of policy made to increase the well-being, peace, and happiness of the social discourse. Social policy as a top concept and tool of solution is the science of playing an active role to develop words and put into practice to deal with the issues such as employment, unemployment, social security, labour law, immigration, human trafficking, housing, urbanization, family, terrorism. So that this science, which must be wherever humans are, is to put up solutions for all the mentioned problems depends upon not only to theory and rhetoric but also practice. On account of the fact that urbanization, housing, housing market is closely related to the social welfare, they are also taken into account as the subtopics of social policy. The concept of planned urbanization and understanding of qualified housing which appeal to all individuals is also significant for social stability and peace. In this context, the state's meeting the growing demands of the housing can be carried out only by means of planned and programmed housing policies. Since 2003, Housing Development Administration of Turkey (TOKİ) and their activities concerning social policy which is in service of the Prime Ministry will be analyzed within the framework of housing needs, planned urbanization, ideal housing perception and satisfaction. In order to collect the data, literature research and questionnaire was used as research methods. The data collected was analyzed by means of Statistical Packages for The Social Sciences. In the analysis of the data, frequency analysis, one way Anova, reliability analysis and correlation analysis was used. As a result of the study, it was ascertained that TOKİ can certainly be assessed among the social policy implementations. Additionally, the criterias determined for the households living in these houses like“the increase in the quality of the home and environment, the intensity of the buildings and home, accessibility, security, neighbourhood relations and social life”suggest that the households are satisfied with the TOKİ homes.