Turizm işletmelerinde kurumsal itibar algısı: Antalya bölgesindeki beş yıldızlı otel müşterileri üzerine bir araştırma
The corporate reputation perception of tourism organizations: An investigation about the five star hotels' customers in Antalya region
  1. Tez No: 369134
  2. Yazar: TUĞBA ERHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, algılama yönetimi, itibar, örgüt itibarı, itibar yönetimi, turizm itibarı, Perception, perception management, reputation, corporate reputation, reputation management, tourism reputation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı Antalya bölgesini ziyaret eden doğu bloku ülkelerinden gelen dış paydaşların genel olarak konakladıkları turizm işletmelerine karşı itibar algılarını saptamaktır. Bu amaca ulaşmak için önce algı, algılama yönetimi ve itibar ile itibar yönetimi kavramları incelenmiştir. Araştırmanın ölçme aracı olan anket hazırlanırken Charles J. Fombrun tarafından oluşturulan“İtibar Katsayısı (Reputation Quotient)”isimli ölçekten yararlanılmıştır. Söz konusu araştırma ölçeği üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm dış paydaşların tatil için neden Türkiye'yi seçtikleri ve bu ziyaretlerin sayılarını belirlemeye yönelik dört sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm dış paydaşların turizm işletmelerinin örgüt itibar algılamalarını ortaya çıkarmak amacıyla duygusal çekicilik, ürün ve hizmetler, vizyon ve liderlik, çalışma ortamı ve sosyal sorumluluk olmak üzere beş boyuttan, toplamda ise on bir sorudan oluşmaktadır. Üçüncü bölüm ise demografik bilgileri tespite yönelik sorulardan oluşmaktadır. Araştırmanın dış paydaşlarını Rusya, Moldova, Ukrayna, Romanya ve Kazakistan'dan gelen ziyaretçiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi toplam 562 kişidir. Araştırma sonucunda dış paydaşların genel olarak turizm işletmelerinin itibarını orta seviyede gördükleri gözlemlenmiştir. Ancak dış paydaşlar arasında yaş değişkenine bağlı olarak itibar algılamalarında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Turizm işletmelerinin itibarının tespitinde kullanılan boyutların Romanya hariç tüm dış paydaşlar tarafından aynı algılandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the reputation perceptions' of external stakeholders from the Eastern Bloc Countries of hotels they generally visit in the Antalya Region. To achieve this, first, terms such as perception, perception management, reputation and reputation management are examined. The questionnaire utilizes“The Reputation Quotient”scale by Charles J. Fombrun with the study scale consisting of three parts. First part poses four questions to find the reasons why external stakeholders choose Turkey for their holiday along with their number of visits. Second part seeks to identify the corporate reputation perceptions towards the tourism organization using eleven questions and five drivers addressing concepts such as emotional appeal, products and services, vision and leadership, work environment and social responsibility. Third part consists of questions to determine demographic information. The total sampling number in the study is 562 people, comprised of visitors from Russia, Moldavia, Ukraine, Romania and Kazakhstan, identified in this study as“external stakeholders”. The results of this study indicate that the corporate reputation of the hotels is perceived at a medium level. However, it was determined that the external stakeholders' perceptions varied significantly depending on the age variance of the respondent. It was also determined that the drivers used to determine the corporate reputation of the tourism organizations are perceived identically by external stakeholders except Romania.