Kamu çalışanlarının örgütsel değişim yönetimi uygulamalarına yönelik algısı
Public employees' perception toward the practices in organizational change management
- Tez No: 369133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UYSAL KERMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Değişim Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kamu Yönetimi, Organizational Change, Change Management, Human Resources Management, Public Administration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Değişim, varlığını sürdürmek ve gelişmek isteyen her örgüt tarafından gereksinim duyulan ve süreklilik arz eden, kaçınılmaz bir süreçtir. Gerek özel gerekse kamusal her örgüt yöneticisi, değişim yönetimi modelleri ve uygulamaları arasından kendi kurumuna en uygun olanları tespit etmek ve kullanmak durumundadır. Yönetim literatürü incelendiğinde, örgütsel değişim yönetimi alanındaki çalışmaların genellikle işletme odaklı olduğu görülmektedir. Ancak günümüz kamu örgütleri de, geleneksel kamu yönetiminin ağır işleyen, hantal ve değişim ihtiyacı duymayan gelenekçi yapısından sıyrılarak en kaliteli hizmeti, en hızlı şekilde ve en ekonomik yolla sunmak için, genel prensipleri kanunlar ve yönetmeliklerle belirlenen, bir takım yüzeysel veya köklü değişimler geçirmektedir. Bu çalışmada, kamu çalışanlarının örgütsel değişim yönetiminde kullanılan uygulamalara yönelik algısının incelenmesi ve kamu kurumlarındaki değişim süreçleri üzerinde etkisi bulunabilecek uygulamaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, kamu yönetimi içinde merkezi yönetim, yerel yönetim ve bağımsız idari otorite olarak farklı özelliklere sahip olan dört ayrı kamu kurumunda bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırmasında veri toplama aracı olarak kullanılan anket çalışması için, Likert tipi beş seçenekli ve çoktan seçmeli, toplam kırk sorudan oluşan bir anket formu hazırlanarak kullanılmıştır. Veriler SPSS 16 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, değişim yönetimi uygulamalarının kamudaki insan kaynağının örgütsel değişim algısını etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, kurumdaki değişime odaklı uygulamalar yanında, bazı demografik özelliklerin, önceki değişim deneyimlerinin ve kurumdaki pozisyonun da bireylerin değişim algısı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, örgütsel değişim yönetimi uygulamalarının kamu çalışanlarının örgütsel değişime yönelik algısını etkileyen önemli bir unsur olduğu ve dolayısıyla örgütsel değişimin başarısında önemli rol oynayabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Change is an unavoidable and continuous process, which all organizations require for existence and development. Every manager of any private or public organization needs to determine and apply the best methods and practices in change management according to features of his/her organization. After review of management literature, it seems that most of the studies on Organizational Change Management are focused on private sector organizations. Nevertheless, public organizations at the present time should cope with some superficial or radical changes by complying with the policies of which the general principles are determined by the laws and regulations, in order to provide fast and better service to citizens with the most possible economical means by pulling away from the slow and costly public service provision manners of the Traditional Public Administration. In this study, it is aimed to review the perception of public employees toward the practices in organizational change management and to determine the practices that might be used during organizational chance process of public organizations. For this purpose, a field research has been carried out in four public organizations with different features from central management, local government, and independent administrative authority. A questionnaire form has been prepared and conducted for the field research, which consists of forty questions with mostly Likert type questions with five choices and multi-choice questions. The data obtained have been analyzed with SPSS 16 Statistical Program. As a result of the analysis, it has been determined that the practices in change management affect the individual's perception toward the organizational change. Furthermore, it is observed that, in addition to change management practices, individual's some demographical features and the experience from previous organizational change, the sense of organizational belonging and his/her position in organization play a determinative role on the perception of human resources about organizational change. In conclusion, the findings indicate that the use of the practices for management of organizational change is an important element to affect public employees' perception and therefore they might play a significant role in organizational change process in public organizations.