Isparta'da turizm altyapısı ve medikal turizmin yapılabilirliği
Tourism infrastructure and possibility of medical tourism in Isparta
  1. Tez No: 369143
  2. Yazar: MEHMET POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Alternatif Turizm, Doğa Turizmi, Isparta, Türkiye, Health Tourism, Medical Tourism, Alternative Tourism, Nature Tourism, Isparta, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezin temel amacı; Türkiye'de yeni gelişmekte olan ve Dünyada da son 10-15 yıldır gelişerek yaygınlık kazanmaya başlayan medikal turizm konusunda Isparta ilinin alt yapısını ortaya koyarak ilin medikal turizme elverişliliğini incelemektir. Ayrıca Isparta ili için alternatif gelir kaynağı oluşturabilecek turizmin gelişme olanaklarını araştırmaktır. Konuya ilişkin olarak ilk bölümde; turizm ve sağlık turizmi kavramları tartışılarak kavramsal çerçeve çizilmiş ve neo-liberal politikaların ülkemizde ve dünyada gelişimiyle medikal turizm arasındaki kuramsal bağ ortaya konulmaya çalışılmıştır. Takip eden bölümde Dünyada medikal turizmin tarihçesi ve şu anki durumu incelenmiş, hangi ülkeler ne kadar sağlık turisti ağırlıyor, ülkelerin medikal turizmde uzmanlaştığı alanlar ve politikaları gibi konular değerlendirilmeye çalışılmıştır. Genel olarak turizm konusunda 20 senede çok ilerleyen Türkiye'nin, medikal turizm alanındaki tarihçesi, hâlihazırdaki durumu, bu alandaki avantajları ve dezavantajları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özel olarak Isparta ili alt yapı açısından incelenmiş, konuyla ilgili kurumlardan alınan istatistikî veriler paylaşılarak konu netleştirilmeye çalışılmıştır. Ülkemiz alternatif turizm olanakları açısından oldukça zengin kaynaklara sahip bir ülkedir. Alternatif turizm çeşitleri içerisinde ekonomik getirisi yüksek olan medikal turizm gereken dikkati çekmiş durumdadır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki her bölgede medikal turizm geliştirilmesi ise mümkün gözükmemektedir. Bu çalışmada Isparta ilinin alt yapıları değerlendirilmiş ve mevcut alt yapı ile öncelikli olarak medikal turizm geliştirilmesi olanaklı gözükmemektedir. Mevcut alt yapı ile doğa turizminin geliştirilmesi hedefi daha gerçekçi, daha az maliyetli, daha ulaşılabilir bir hedef olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the availability of medical tourism in Isparta province by putting the infrastructure of the province. Medical tourism is newly developing in Turkey and becoming widespread in the world for last 10-15 years. In addition, it is aimed to investigate the development of tourism facilities that may create alternative sources of income for Isparta. In the first chapter on the subject; conceptual framework has been drawn by discussing tourism and health tourism and with development of neo-liberal policies in our country and around the world, theoretical ties between medical tourism tried to be explained. In the next chapter history and current status of medical tourism in the world were examined, the topics like which countries hosts how much medical tourists, specialized fields of countries and policies in medical tourism has been studied. Generally, the history of Turkey in the field of medical tourism, current situation and advantages and disadvantages has been tried to reveal, where much progress has been recorded in tourism field in last 20 years. Specifically province of Isparta examined in terms of infrastructure, by sharing statistical data received from the relevant institutions and matters were tried to clarify. Our country has rich in resources in the terms of alternative tourism opportunities. Medical tourism in alternative forms of tourism that has high economic returns attracted required attention. However it should be noted that the development of medical tourism in every region is not possible. In this study the infrastructure of the province of Isparta was evaluated and with existing infrastructure development of medical tourism does not seem possible as a priority. With existing infrastructure, the development of nature tourism target is more realistic, less costly and seems to be a more attainable goal.