Ekonomik göstergeler ışığında banka kredilerinin büyüme ve kalkınmadaki rolü: Tüketici kredileri, taşıt kredileri, konut kredileri ayrımı
Role of bank loans in the growth and development in the light of economic indicators: Analysis of consumer loans, car loans, housing loans
  1. Tez No: 369149
  2. Yazar: HAKAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ALBENİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredileri, Ekonomik Kalkınma, Vectör Otoregresif Model, Bank Loans, Economic Development, Vector Autoregression Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Kalkınma sürecinde gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı finansman sorununu çözmek ve ihtiyaç duyulan kaynakların giderilmesi için finansal piyasalar ile reel piyasalar arasında güçlü bir etkileşime ihtiyaç vardır. Ekonomilerde kalkınma sürecinde sadece reel piyasaların gelişimi değil finansal piyasalarla reel piyasaların eşanlı bir biçimde geliştikleri gözlemlenmiştir. Finansal piyasalar ile reel piyasalar arasındaki etkileşim banka kredileri yoluyla gerçekleşmektedir. Banka kredilerindeki gelişme ekonomik kalkınma sürecinde bireylerin ve de firmaların ihtiyaç duyduğu finansman kaynağının temininde önemli bir rol üstlenerek ekonomik kalkınma sürecine fayda sağlamaktadır. Banka kredileri, ekonomik kalkınma sürecinde iki türlü fayda sağlamaktadır. Bunlardan ilki, tüketici kredileri aracılığıyla ekonomide efektif talep oluşturmak, ikincisi ise ticari krediler aracılığıyla yatırım yapmak için sermaye açığı olan firmalara finansal destek sağlamaktır. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde 1989-2013 yılları arasında banka kredilerinin gelişimi ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada kalkınma kavramı ve kalkınmayı etkileyen faktörler teorik olarak incelenmiştir. Ayrıca kalkınma sürecinde ekonomilerin yaşadığı en önemli sorun olan finansman sorunu ve bu sorunun çözümünde dikkat edilmesi gereken hususlara değinilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, araştırmada kullanılan VAR ve VECM zaman serileri modelleri tanıtılmış ve bu bölümde 1989-2013 yılları arası tüketici kredileri, taşıt kredileri, konut kredileri kullanılarak, ekonomik kalkınma göstergeleri olan işsizlik, büyüme, enflasyon, ithalat, ihracat ve geçim endeksi ile olan kısa ve uzun dönemli ilişkiler sözkonusu modeller yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları göstermektedir ki, banka kredileri büyüme ile pozitif yönlü, işsizlik, enflasyon, tüfe ve geçim endeksi ile negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İhracat ile ilgili söz konusu banka kredileri arasında herhangi bir kısa ya da uzun dönemli bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
A strong interaction between the real market and financial markets is necessary to solve the financing problem in the development process of developing countries and to supply necessary resources. In economies, not only the development of real markets but also the financial markets and real markets have been observed to develop simultaneously in the development process. The interaction between financial markets and real markets occurs through bank loans. The development in bank credits positively contributes to economic development process through playing an important role in supplying financial resources which individuals and the companies need. Bank loans offer two types of benefits in the process of economic development. The first of these is to create effective demand in the economy through consumer loans and the latter is to provide financial support through commercial loans to the firms which experience deficit in their capitals. This study tries to investigate the relationship between the development of bank loans and economic development in Turkey's economy from 1989 to 2013. In the study, the concept of development and the factors that affect the development have been examined theoretically. And also the study, financing problem which is the most important problem faced by the economies in the process of development has been analysed; moreover, the matters to be considered in solving this problem have been discussed. The application of the research introduces VAR and VECM time series models, and short and long-term relationships with unemployment, growth, inflation, imports, exports and the cost of living index, which are economic development indicators, have been analysed using the data of consumer loans, auto loans, housing loans credited from 1989 to 2013. As a result, bank loans have positive way relationship with growth; negative way with unemployment, inflation the tuff and the cost of living index. There is no relationship between variables related to export. In terms of export, not any short-or long-term relationship with bank loans could be identified.