Mağaza çalışanlarının duygusal zekâ, iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerine bir araştırma: Antalya ili örneği
A research of store employees' emotional intelligence, job satisfaction and organizational commitment: The case of Antalya province
- Tez No: 369148
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, ĠĢ Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Mağaza ÇalıĢanı, Emotional Intelligence, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Store Employee
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez çalışması kapsamında mağaza çalışanlarının duygusal zekâ, iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyleri incelenmiş olup, duygusal zekânın iş tatmini, iş tatminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Araştırma, Antalya il merkezinde faaliyette bulunan 8 alışveriş merkezindeki mağaza çalışanlarını kapsamaktadır. Veri toplama işlemi dört bölümden ve toplam 82 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Anketin ilk bölümünde demografik sorular, ikinci bölümünde Shutte vd. (1998)'nin duygusal zekâ ölçeği, üçüncü bölümünde Weiss vd. (1967)'nin Minnesota iş tatmin ölçeği ve dördüncü bölümünde Meyer ve Allen (1997)'nin örgütsel bağlılık ölçeği bulunmaktadır. Araştırma 388 mağaza çalışanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; çalışanların duygusal zekâları ile iş tatmini düzeyleri arasında, iş tatmini düzeyleri ile de örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır. Ayrıca çalışanların duygusal zekâ ve iş tatmini düzeylerinin çeşitli demografik özelliklerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, store employees' emotional intelligence, job satisfaction and the level of organizational commitment were examined in addition the effects of emotional intelligence on job satisfaction and the effects of job satisfaction on organizational commitment were aimed to measure. The research includes 8 shopping malls' store employees in central Antalya. The data collection process was actualized in four ports and 82 questions in total through a questionnaire. The first port of the questionnaire includes demographics questions, the second port includes the emotional intelligence scale of Shutte and others (1998), the third port includes Minnesota Job Satisfaction Scale of Weiss and others (1967) and finally the fourth port includes the organizational commitment scale of Meyer and Allen's (1997). The research was carried out with the participation of 494 store employees. In conclusion of the research statistically meaningful relations have been found between emotional intelligence and job satisfaction levels and also between job satisfaction and organizational commitment levels. Besides, the levels of emotional intelligence and job satisfaction were determined to vary according to same demographics traits.