Sosyal medya ilgisinin akıllı telefon tüketimine etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araģtırma
The impact of social media attention on smart phone consumption: A research on the students of Süleyman Demirel Universty
- Tez No: 369169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A.HÜSREV EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Gençlik, Medya, Tüketim, Teknoloji, Akıllı Telefon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sosyal medya ile birlikte internette sınırların ortadan kalktığı, web teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde yöneticilerin hâkim olduğu bir ortamdan kullanıcıların söz sahibi olduğu bir ortama geçiş sağlanmıştır. Kullanıcıların hâkimiyeti genel anlamda bir bağımlılık oluşturmuştur. Sürekli olarak sosyal medya araçlarına bağlanma ihtiyacı hisseden kullanıcılar birçok cihaz gibi akıllı telefonları da ön plana çıkarmaktadır. Bu süreçte akıllı telefonların ön plana çıkması; marka, teknik özellik, tasarım gibi genel özelliklerin çeşitlenmesine ve gelişimine neden olmaktadır. Sosyal medya ilgisinin akıllı telefon tüketimini etkileme derecesini ölçmek amacıyla yapılan çalışmamızda, teorik kısmında sosyal medya kavramı ve araçları genel anlamada ele alınmaya çalışılmıştır. Uygulama kısmında ise gençlerin internet kullanma durumları, internete hangi tür araç ile bağlandıkları, akıllı telefon kullanma durumları, akıllı telefonun hangi özelliklerini kullandıkları ve hangi amaç için kullandıkları, sosyal medya mecralarından hangilerini ne sıklıkla kullandıkları ve kişisel bilgi formundan oluşan anket çalışmasından oluşmaktadır. Uygulamamız 2012-2013 eğitim öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesinde okuyan ve anket formunu doldurmayı kabul eden öğrencilere uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen bulgular bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Örneklem sayımızın fazla olması ve ana kütlemizin homojen bir yapıya sahip olması nedeniyle daha güvenilir olan parametrik testleri kullanılarak analizi yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda Sosyal medya ilgisinin akıllı telefon tüketimini etkileme düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
By the social media, the setting predominated by administrators changed to one which enables users to have voice thanks to developments in web technologies. Control of users causes an addiction. The users who constantly needs to connect to social media tools, choose smart phones as well. Coming into prominence of smart phones in this process leads to diversification and development of brands, technical specifications and designs. In this study, which aims to measure extent of the influence of social media attention on smart phone consumption, the term of“social media”and its tools are handled in theoretical part. The empirical part consists of internet usage of youngs, which kind of tools they use to connect to internet, their usage of smart phones, which specifications of the smart phone are used and what for, which channels of social media they use and how often and personal data sheet which is a survey study. This survey was conducted on the voluntary studnets attended Suleyman Demirel University in 2012 – 2013 academic year. Survey findings were analyzed through SPSS 15.0 statistical software package. As our number of samples are many and universe is homogeneous, more reliable parametric tests were used and analyzed. In the end of the study, it has been found out that social media attention has a statistically significant relation with the smart phone consumption.