Enflasyon ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye uygulaması (1960-2012)
Inflation and economic growth relationship: The case of Turkey (1960-2012)
- Tez No: 369171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE ATAY KAYIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, İktisadi Büyüme, VAR(Vector Autoregression), Eş-bütünleşme, Türkiye Ekonomisi, Inflation, economic growth, VAR, Co-integration Turkish economy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türkiye ekonomisi özellikle 1980'li yılların ikinci yarısından sonra yüksek enflasyona maruz kalmış ve ekonomik dengelerinde geri dönülemez, kronikleşen durumlarla yüzleşmiştir. Yüksek enflasyonun ekonomi ve toplum refahı üzerindeki kötü etkileri, ekonomik kaynak dağılımının verimliliğini ve gelir dağılımını bozmaktır. Ayrıca politika belirleyicilerin beklentilerini, kamu bütçesini ve ekonomik büyüme gibi daha birçok makroekonomik faktörün de dengesini bozarak toplumsal refahı düşürmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'deki enflasyon ve iktisadi büyüme ilişkisi, 1960-2012 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak zaman serisi analiziyle araştırılmıştır. Yapılan zaman serileri regresyon analizi ile enflasyonun büyümeyi negatif etkilediği görülmüştür. Ayrıca nedensellik analizi ile de enflasyondan büyümeye doğru tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Tezde elde edilen bulgular ampirik literatürün genel bulgularına paraleldir.
Özet (Çeviri)
The Turkish economy faced unrecoverable results in macroeconomic balances by experiencing chronic high inflation especially after half of the 1980s. The detrimental effects of the chronic high inflation were to deteriorate efficiency in the distribution of economic resources and income distribution. Also it deteriorates several macroeconomic balances and variables like expectations of policy-makers, public budget balance and sustainable economic growth and so this will decrease welfare of the society. In this study the relationship between inflation and economic growth in Turkey is examined with time series analysis using annually data related to 1960-2012 periods. It has shown that inflation effects growth negatively in the time series regression analysis. Additionally, there is a unidirectional causality from inflation to growth in scope of causality analysis. Results in this study are generally compatible with the results in empirical literature.