Aile işletmelerinde kurumsallaşma: Isparta iş adamı dernekleri üyeleri üzerine bir araştırma
Institutionalization of family business: A study on Isparta businessman associations' members
- Tez No: 369172
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER H.ÇARIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, kurumsallaşma, Family businesses, institutionalization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ayakta kalabilmenin oldukça zor olduğu günümüz şartlarında; işletmeye özgü bir kimliğin, işletmeye özgü iş yapma şeklinin ve işletme içinde paylaşılan değerlerin var olması gibi işletme kültürünü yansıtan faktörler, işletmelere sağlamlık katmaktadır. Genel bir bakış açısıyla iş birliği ortamı olarak ifade edilebilecek işletmeler, aile işletmeleri şeklinde var olduklarında bu iş birliği ortamı daha da önem arz eder hale gelmektedir. Aile işletmelerini ise rekabet ortamında ayakta tutmaya devam eden ve büyümesini devam ettiren sistem kurumsallaşmadır. Bu sebeple aile işletmelerinin kurumsallaşması, işletmeler için hayati önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Isparta ilinde faaliyette bulunan aile işletmelerinin kurumsallaşmaya bakış açılarının, kurumsallaşma düzeylerinin ve kurumsallaşmalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu amaçla Isparta'da faaliyet gösteren 5 iş adamı derneğinin (IGİAD, IGSİAD, MUSİAD, TUMSİAD ve ISİAD) üyesi olan aile işletmelerinin yöneticilerine Güngör Ak (2010)'ın anketi ile ulaşılmış ve elde edilen verilerin analizi sonucunda; Isparta'daki aile işletmelerinin kurumsallaşmayı işletme için önemli buldukları ancak kurumsallaşmaya dair yeterli uygulamalarının olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca söz konusu aile işletmelerinin büyük çoğunluğunun yönetim kurulunu düzenli olarak toplamadıkları ve yalnızca ihtiyaç durumunda yönetim kurulunun toplandığı tespit edilmiştir. Bu durum işletmelerin yaşam süreleri açısından tehlike arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's circumstances that is difficult to survive, some cultural factors of organization suc as special to identity, shape of transact business and shared values get stronger the organization. With a general point of view organizations that are expressed as a cooperation, if they are family business; this cooperation become more important. Institutionalization is the system that can keep up in competitive environment and make continue to grow the business. For this reason institutionalization of family businesses is vital for them. The aim of this study is to determinate the institutionalization perspectives, institutionalization levels and institutionalization factors of family businesses in Isparta. With this aim; manager members of 5 business people association (IGİAD, IGSİAD, MUSİAD, TUMSİAD ve ISİAD) in Isparta have reached with Güngör Ak (2010)'s survey and as a result of analysis of obtained data it is emerged that family businesses in Isparta care about the institutionalization but they haven't enough applications for institutionalization. Further, the majority of the board of family businesses don't board meeting regularly and they do board meeting only in case of need. This case present danger for life span of businesses.