Türkiye'de imalat sanayiinde otomasyonun istihdam üzerindeki etkisi
Effect of automation on manufactoring industry in Turkey
- Tez No: 369181
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Technology, automation, robotic, artifical intelligence, employment, manufactoring industry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ekonomilerin en temel sorunlarından biri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, işsizliktir. İşsizlikle mücadelede her ülke kendi ekonomik şartlarına uygun ekonomi politikaları geliştirmekte ve uygulamaktadır. İşsizlikle mücadelenin en önemli unsurlarından biri ekonomik büyümedir. Ekonomik büyümenin gerçekleşebilmesi için; üretimde kullanılan üretim faktörlerinin miktarları arttırılmalıdır. Ekonomik büyümeye sektörler açısından bakıldığında ise; sanayii sektörünün önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Bununla birlikte sanayii sektörünü yönlendiren ise özelde imalat sanayii sektörüdür. Yani imalat sanayiideki gelişmeler ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Dolayısıyla imalat sanayii üretimi artışı istihdam ve teknolojik gelişmeye bağlıdır. Bu açıklamalardan hareketle üretim artışının en temel itici güçlerden biri emek bir diğeri ise teknolojidir. Genel bir yaklaşımla bakıldığında emek faktörü ile otomasyon kavramları birbirleriyle ters yönlü bir ilişkiye sahiptirler. Yani otomasyonun üretimde daha az emek kullanımına neden olacağı yönünde bir beklenti vardır. İşte yapılan bu tez çalışmasında otomasyonun istihdam üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken ekonomik büyüme üzerinde etkili olduğu düşünülen imalat sanayii özelinde bir analiz gerçekleştirilmiştir. İmalat sanayiinin alt sektörleri de analiz edilmiş ve otomasyonun bu sektörlerde de istihdamı nasıl etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonunda otomasyonla istihdam arasında sıkı bir ilişkinin olduğu, hem imalat sanayii genelinde hem de imalat sanayii alt sektörleri özelinde, görülmüştür. Anahtar Kelimeler Teknoloji, otomasyon, robotik, yapay zeka, istihdam, imalat sanayi
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental problems of the economy, especially in developing countries, is unemployment. Each country in the tussle against unemployment, are developing and implementing appropriate economic policies in their economic conditions. One of the most important aspects of the fight against unemployment is economic growth. It is argued that, economic growth will bring with the employment growth. Besides, one of the main factors which affect the production significantly is technological development. It is possible to express the concept of technological development with automation. In terms of sectors, while economic growth; industry sector is seen as an important part. However, the manufacturing industry is directing the industrial sector especially. So developments in the manufacturing industry affects economic growth. Therefore, the increase in production and employment in the manufacturing industry depends on technological developments. In the light of this explanation of the increase in production is one of the main driving forces of labor and the other one is technology. Considering a general approach to the labor factor automation concepts have an inverse relation with each other. So there is an expectation that automation in production would result in less use of labor. In this thesis, it was to be determined the effect on the automation on employment. During the analysis is considered to have an effect on economic growth of the manufacturing industry in particular an analysis was performed. During the analysis is considered to have an effect on economic growth of the manufacturing industry in particular an analysis was performed. Sub-sectors of the manufacturing industry and automation were also analyzed how they affect employment in these sectors has tried to expose. Working with automation at the end of the employment relationship is a tight, as well as across the manufacturing industry sub-sectors of the manufacturing industry in particular, has been seen.