İleri maliyet yönetimi yaklaşımlarının hastane yöneticileri tarafından algılanma düzeyleri üzerine bir araştırma
A study of the levels of perception of the advanced cost management approaches by the hospital administrators
  1. Tez No: 369182
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇARIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastaneler, Maliyet Yönetimi, İleri Maliyet Yönetim Yaklaşımları, Hastane Maliyetleri, Hastane Yöneticileri, Hospitals, Cost Management, Advanced Cost Management Approaches, Hospital Cost, Hospital Managers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Maliyet ve maliyet yönetimi kavramları tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe hizmet veren hastaneler için de önemlidir. Hastanelerin kaliteli, etkili ve verimli hizmet vermeleri maliyetlerin doğru kullanımı ile mümkündür. Bu araştırmanın temel amacı Türkiye'de faaliyet gösteren kamu ve üniversite hastaneleri yöneticilerinin hastane maliyetlerine bakış açılarını, ileri maliyet yönetimi yaklaşımlarına ilişkin bilinç düzeylerini ve bu yaklaşımların hastanelerde uygulanması üzerine algının tespit edilmesidir. Bu çerçevede öncelikle konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, daha sonrasında 400 yatak ve daha üstü kapasitedeki 124 kamu ve üniversite hastanesinin mali işlerden sorumlu yöneticilerine bir anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre hastane yöneticilerinin genel olarak ileri maliyet yönetimi yaklaşımları konusunda bilgi sahibi oldukları ve bu yaklaşımları hastanelerinde büyük oranda uygulanabilir gördükleri anlaşılmıştır. Ancak ekonomik faktörler, yasal kısıtlar, idari işlemler, ilgili mevzuat vb. nedenlerden ötürü söz konusu maliyet yaklaşımlarını kullanamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in the case of all other sectors, cost and cost management notions are crucial to the hospitals operating in the health sector as well. It is possible for the hospitals to render quality, efficient, and productive service only by the proper use of the costs. The main purpose of this study is to determine the points of view of the administrators of the public and university hospitals in Turkey on the hospital costs, their level of consciousness concerning the advanced cost management approaches, and the perception on the practice of these approaches in the hospitals. Within this framework, a literature review on the subject was made, and then a survey was conducted among the administrators in charge of the financial affairs of 124 public and university hospitals with the capacity of and over 400 beds. According to the results of the survey, it's been understood that the hospital administrators are in general acquainted with the advanced cost management approaches and regard these approaches largely applicable in their hospitals. However, it's been concluded that they can't use the concerned cost approaches due to reasons such as economic factors, legal restrictions, administrative actions, relevant legislation and so on.