Endüstri 4.0 teknolojilerinin istihdama etkisi: Türkiye imalat sanayi firmalarında bir uygulama
The effect of industry 4.0 technologies on employment: An application in Turkish manufacturing industry firms
  1. Tez No: 828775
  2. Yazar: ENSAR BALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Teknolojik Yenilikler, Otomasyon Kaygısı, Endüstri 4.0 Teknolojileri, Türkiye İmalat Sanayi, Employment, Technological Innovations, Automation Anxiety, Industry 4.0 Technologies, Turkish Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Teknolojik yeniliklerin insanları işsiz bırakacağı yönündeki fikir, sürekli olarak güncelliğini koruyan ve net etkiler üzerinde her dönemin kendi şartları açısından fikir birliğine varılmamış olgulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstri 4.0 süreciyle bütünleştirilen yapay zekâ, nesnelerin interneti, robotik vb. ileri teknolojilerin de daha önceki sanayi devrimlerini temsil eden teknolojiler gibi daha fazla istihdama mı yoksa bu kez gerçekten kitlesel işsizliğe mi neden olacağı literatürde yaygın şekilde tartışılmaktadır. Kitlesel işsizliğe neden olacağına yönelik fikir söz konusu teknolojilerin kendinden önceki teknolojilerin aksine hem kas gücü hem de zihinsel beceriler açısından insanları ikame etme potansiyeline dayandırılmaktadır. Daha fazla istihdama neden olacağı yönündeki fikir ise, söz konusu teknolojilerin bu özellikleriyle daha fazla yeni işleri ortaya çıkaracağı ve verimliliği artırarak daha fazla istihdama neden olacağı varsayımlarına dayanmaktadır. Bu sorunun cevabı verilerle desteklenen ampirik çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak netleştirilebilecektir. Bu çalışmanın amacı, Endüstri 4.0 teknolojileri kullanımının firma düzeyinde istihdam etkisini belirlemektir. Bu kapsamda Türkiye imalat sanayinde faaliyette bulunan 4934 imalat firmasından elde edilen veriler kullanılmıştır. Söz konusu veri seti firmaların çalışan sayıları, bazı firma özellikleri ve oldukça fazla sayıda Endüstri 4.0 teknolojisinin kullanım durumu hakkında bilgiler içermektedir. Öyle ki, yapay zekâ ve nesnelerin interneti teknolojilerinin kullanım amaçlarına ilişkin bilgiler de mevcuttur. Bu kapsamda kurulan araştırma modelinin bağımlı değişkeni firmaların çalışan sayıları iken bağımsız değişkenleri imalat sanayide kullanılan Endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanım durumu ve bazı firma özellikleridir (ölçek, bulunduğu sektör vb.). Söz konusu veri setinin yatay kesit veri özelliğine ve bağımlı değişkenin sayma veri özelliğine sahip olması nedenleriyle Negatif Binom Regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, doğrudan üretimle ilgili olan Endüstri 4.0 teknolojileri imalat firmalarının istihdamını artırırken, üretim dışı bölümlerde kullanılan Endüstri 4.0 teknolojileri imalat firmalarının istihdamını azaltmaktadır. Fakat elde edilen genel sonuç, Endüstri 4.0 teknolojilerinin potansiyel verimlilik artışı ve dolayısıyla firma büyümesi nedenleriyle imalat sanayinde daha fazla istihdama neden olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The idea that technological innovations will lead to unemployment has been a continuously relevant and controversial issue throughout history, with no consensus on the clear effects in terms of the conditions of each era. With Industry 4.0, advanced technologies such as artificial intelligence, the internet of things, and robotics are integrated, and it is widely debated in the literature whether they will lead to more employment or mass unemployment, unlike the technologies representing previous industrial revolutions. The idea that they will lead to mass unemployment is based on the potential of these technologies to replace people both in terms of physical and mental skills. On the other hand, the idea that they will lead to more employment is based on the assumption that these technologies will create more new jobs with their unique features and increase productivity. The answer to this question can be clarified based on the results of empirical studies supported by data. The purpose of this study is to determine the employment effect of using Industry 4.0 technologies at the firm level. For this purpose, data obtained from 4934 manufacturing firms operating in Turkey's manufacturing industry were used. The dataset includes information on the number of employees of firms, some firm characteristics, and the usage status of a large number of Industry 4.0 technologies, including information on the purpose of using artificial intelligence and the internet of things technologies. In this context, the dependent variable of the research model is the number of employees of the firms, while the independent variables are the usage status of Industry 4.0 technologies used in the manufacturing industry and some firm characteristics (scale, sector, etc.). Negative Binomial Regression analyses were conducted due to the dataset's cross-sectional data feature and the dependent variable's count data feature. The results show that Industry 4.0 technologies related to direct production increase the employment of manufacturing firms, while those used in non-production departments decrease their employment. However, the general result obtained is that Industry 4.0 technologies lead to more employment in the manufacturing industry due to their potential productivity increase and thus firm growth.