Değişen kentleşme yaklaşımları ve yavaş kent (Cittaslow) akımı
Changing approaches on urbanization and slow city (Cittaslow) movement
  1. Tez No: 369199
  2. Yazar: ADVİYE İKBAL BAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselle?me, Kentle?me, Yava?lık Hareketi, Cittaslow, Globalization, Urbanization, Slow Movement, Cittaslow
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Son yıllarda, küreselle?menin bir sonucu olarak, kentler, üretim, ticaret ve tüketim faaliyetlerinin odağı olarak daha çok öne çıkmaya ba?lamı?lardır. Kentler; tarihi, doğal, kültürel, toplumsal boyutlarından öte; sıradanla?mı?, tek-tiple?mi? ve küresel ekonomik sistemin aracı olmu? metaları olarak da algılanmaya ba?lanmı?tır. Kentlerin tarihi dokusu, yerel kültür ve kent kimliği yok olmakta; kent sakinleri kente yabancıla?makta ve kalkınma - çevre dengesinde; çevre aleyhine bozulan denge kent ortamında daha çok hissedilmeye ba?lanmaktadır. Bunun sonucunda çevre, büyüme ve kent üçlemesinin ili?kilerine ve etkile?imlerine yeni bakı? açıları getirme çabaları son yıllarda tekrar yoğunla?mı?, ba?ta sürdürülebilirlik, sürdürülebilir ve yava? kent kavramları gibi yeni kent anlayı?ları daha çok tartı?ılmaya ba?lanmı?tır. Bu çalı?mada Yava? Kent kavramının küçük kentlerde doğanın, çevrenin ve kent kimliğinin korunarak sürdürülebilirlik ekseninde kalkınmayı sağlayacak etkin bir model olup olmadığını belirlemek ve Türkiye?de Yava? Kent üyesi olan kentlerin Yava? Kent kriterlerini ne ölçüde gerçekle?tirdiğini ve benimsediğini saptamak amaçlanmı?tır. Bu amaç doğrultusunda Yava? Kent ağına üye 5 kent (Seferihisar, Taraklı, Akyaka, Gökçeada ve Yenipazar) incelenmi?; Yava? Kent uygulamaları, Yava? Kent üyeliğinin bu kentlere olumlu ve olumsuz katkıları irdelenmi?tir. Yava? Kent ağına üye 5 kent belediyesinde Yava? Kent konusunda yetkili olan ki?i ile yapılandırılmı? bir görü?me formu kullanılarak derinlemesine görü?meler yapılmı?tır. Çalı?manın sonucunda Yava? Kent üyesi 5 kentin de üyelikten önce Yava? Kent kriterlerine üyeliğe kabul edilecek ölçüde uygun ya?adıkları belirlenmi?, Yava? Kent üyeliği ile birlikte tarımda, turizmde, yerel ürünlerin ve özelliklerin ortaya çıkartılmasında, kent kimliğinin olu?turulmasında, çevrenin korunmasında ve kadınların güçlendirilmesinde ilerleme olduğu ve Yava? Kent akımının sürdürülebilir kalkınmaya olumlu katkı yaptığı saptanmı?tır.
Özet (Çeviri)
As a consequence of globalization, cities have started to become more prominent as the centers for the activities of production, commerce and consumption in recent years. Within this process, cities have also been comodified and commercialized as common and standardized commodities as the instruments of global capitalist system rather than the habitat for humans with historical, natural, cultural and social aspects. The historical background of cities, local cultures and urban identity are being destroyed, city-dwellers become stranger to the city, besides, it can be clearly noticed that a balance of the development and environment has not been struck particularly in the urban areas. The efforts to develop new perspectives on the triad of environment, development and urban have been intensified over again in recent years. In this regard, the concepts of sustainable city, slow city and new urbanization have begun to be discussed widely in recent years. In this academic study, the term of Cittaslow (slow city) whether is an effective model or not in small cities to provide the development on the axis sustainability with the protection of nature, environment and urban identity and to determine in what extend the Turkish Cittaslow member cities fulfill and adopt the Cittaslow criteria have been aimed. In the direction of this purpose, the 5 Turkish member cities on the network of Cittaslow (Seferihisar, Taraklı, Akyaka, Gökçeada and Yenipazar) have been analyzed, in addition, the application of Cittaslow, positive and negative contribution of Cittasow have been examined. On 5 municipalities, in-dept interviews have been conducted using the structured interview form with authorized person concerning the subject Cittaslow. Except Taraklı, the other 4 slow cities had been live up to Cittaslow criteria before their membership has been determined. By the membership of Cittaslow, there were progress concerning the subjects agriculture, tourism, madding out the local product and specialties, creation of urban identity, protection of the environment and strengthening the position of women have been verified. As a result of the study, It is confirmed that Cittaslow have positive contribution to the sustainable development.