Çağdaş dönem tefsirinde din ve vicdan hürriyeti: Mevdûdî ve Süleyman Ateş örneği
Freedom of religion and conscience in contemporary period commentary (tafsir) Mevdudi and Süleyman Ateş example
  1. Tez No: 369213
  2. Yazar: MİNE ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevdûdî, Süleyman Ateş, Hürriyet, Din Hürriyeti, Tefsir, Mevdûdi, Süleyman Ateş, Freedom, Religious Freedom, Commentary
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çağdaş Dönem Tefsirinde Din ve Vicdan Hürriyeti: Mevdûdî ve Süleyman Ateş Örneği? isimli çalışmamız, öncelikle Kur?ân?a göre ?din ve vicdan hürriyeti? kavramını değerlendirme, daha sonra çağımızın iki büyük müfessirinin gözünden, kavramın anlam alanını tespit ederek, konuya yaklaşımlarını inceleme amacı taşımaktadır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş?te Mevdudi ve Süleyman Ateş tefsirlerinin günümüz tefsir çalışmaları arasındaki yeri ve önemi ele alınmıştır. Birinci Bölüm?de insan hürriyeti ve iradesi, kelami açıdan ele alınmış ve kavram olarak din ve vicdan hürriyeti incelenmiştir. İkinci Bölüm?de ise Kur?ân?a göre din ve vicdan hürriyeti ele alınmış ve bu bağlamda Mevdudi ile Süleyman Ateş?in inanç hürriyeti, ibadet hürriyeti, dini tebliğ hürriyeti, nasları yorumlama hürriyeti gibi konuları nasıl anladıkları örnekleri ile birlikte karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study named ?The Freedom of Religion and Conscience in the Interpretation of the Contemporary Period: The Case of Mevdudi and Süleyman Ateş?, primarily aims to analysis the concept of ?the freedom of religion and conscience? according to Quran, and then to research the approaches of two great interpreters of our time to the subject. Our study consists of an introduction and two chapters. In the Introduction Part, it is focused on the importance of the commentaries of Mevdudi and Süleyman Ateş and their places, among the contemporary commentaries. In The First Chapter, human freedom and will is interested in the perspective of Kelam and the freedom of religion and conscience and is studied as a concept. In The Second Chapter, the freedom of religion and conscience is discussed according to Quran, and then in this context, the freedom of belief, worship, religious education and interpretation of the verses is studied comparatively according to Mevdudi and Süleyman Ateş.