Eğitim tarihi bağlamında Türkiye'de Cumhuriyet sonrası din eğitimi ve öğretimi uygulamaları
As part of history of education practices of religious education in Turkey after the Republic
- Tez No: 369214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN OKUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Din Eğitimi, Din Kültürü, Cumhuriyet Dönemi, Religion, Religious Education, The Culture of Religion, The Republican Period
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Tarihi bağlamında Türkiye?deki dini eğitim ve öğretim uygulamalarının Cumhuriyetin ilanından başlayarak günümüze kadar geçirdiği aşamaları incelemek ve araştırmacıların istifadesine sunmaktır. Bu amaçla geçmişte dini eğitimin verilmesinde önemli bir yeri olan Sıbyan mektepleri ve medreseleri ele aldıktan sonra bu eğitim kurumlarının neden kapatıldıkları incelenmeye çalışılmıştır. Daha sonra dini eğitim ve öğretim uygulamalarının, Cumhuriyet?in ilanından başlayarak günümüze kadar geçirdiği aşamalar ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, dini eğitim ve öğretim uygulamaları eğitim sistemi içerisinde sürekli tartışılmıştır. Okullarda din derslerine yer vermemekten, seçmeli ve zorunlu olmasına kadar farklı seçenekler denenmiştir. Ancak bu deneyimler de gösteriyor ki, din eğitimi mutlaka eğitim sistemi içerisinde yerini almalıdır. Din eğitimin varlığını tartışmaktan çok niteliği üzerinde durulmalı, değişen şartlara göre yeniden yapılandırılması tartışılabilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search the stages of the religious education and teaching practices, starting with the proclamation of the Republic in Turkey brought to the present within the history of education and present it to researchers? benefit. For this purpose, after examining the madrasas and Elementary schools that had an important place in provision of religious education in the past, why they were closed have been tried to investigate. Then, developmental stages of religious education and teaching practices starting from the proclamation of the republic to the present have been examined. According to the results obtained in the study, religious educational and teaching practices have been discussed constantly within the education system. Many different options have been tried such as not including religion lesson in schools or be compulsory and elective. But also these experiences show that religious education must take place within the education system certainly. Instead of discussing the entity of religious education, should be focused on the qualification its. According to changing conditions, the restructuring of its should be able to discuss.