2008 global ekonomik krizi öncesi ve sonrası A tipi yatırım fonlarının performanslarının karşılaştırılması
A compari̇son of the performances of type A mutual funds before and after 2008 global economi̇c cri̇si̇s
  1. Tez No: 369217
  2. Yazar: FATİH MEMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EŞREF SAVAŞ BAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, 2008 Ekonomik Krizi, Yatırım Fonu, Performans Ölçüm Yöntemleri, Crisis, 2008 Economic Crisis, Mutual Funds, Performance Measurement Methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tarihsel bir perspektifle bakıldığında finansal faaliyetler birçok krizi içerisinde barındırmıştır. Bu durum, mevcut ekonomik sistemin doğasında bulunan bir özellik gibi gözükmekte ve bu sistem devam ettiği sürece de krizlerle karşılaşılması da kaçınılmaz bir hal almaktadır. Özellikle son yıllarda küreselleşmenin artmasıyla kriz ile karşı karşıya kalma riski de artmıştır. Finansal piyasalarda, yatırım araçlarına yatırım yaparak birikimlerini değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri, finansal ürün çeşitliliği karşısında ve kriz dönemlerinde bazı sıkıntılarla karşılaşabilmektedir. Yatırım fonları, sermaye piyasasındaki önemi giderek artan ve tasarruf sahiplerine belli ilkeler doğrultusunda profesyonel yönetim hizmeti veren yatırım araçlarından oluşmaktadır. Özellikle son yıllarda Uluslararası piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de yatırım fonları piyasası hızla gelişmektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak artan yatırımcı sayısı ve büyüyen yatırım fonu portföylerinin değerlendirilmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2008 krizi öncesi ve sonrası dönem için Türkiye'deki A tipi yatırım fonlarının performanslarını karşılaştırmaktır. Kriz öncesi dönem 2005-2007 yılları, kriz sonrası dönem ise 2009-2011 yılları olarak belirlenmiştir. Uygulama kapsamında Ocak 2005 – Aralık 2007 ve Ocak 2009 – Aralık 2011 tarihleri arasında sürekli faaliyette bulunan, başka bir fon ile birleşmeyen, başka bir fon tarafından devralınmayan ve tasfiye durumunda olmayan eksiksiz verilere sahip 74 adet A tipi yatırım fonu yer almaktadır. Bu yatırım fonları, performans ölçüm yöntemleri kullanılarak, yıllık olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Looking from a historical perspective, financial activities contain many crises in itself. This situation seems to be a feature inherent in the existing economic system and as long as this system continues, it becomes inevitable being faced with the crisis. Especially in recent years, with the increasing globalization, the risk of being faced with a crisis has also increased. In the financial markets, savers who wish to evaluate the accumulation by investing in different investment tools may encounter some difficulties in the face of a variety of financial products and in times of crisis. Mutual funds consist of investment tools which have increasing importance in the capital market and give professional management services to savers in accordance with certain principles. Especially in recent years, mutual funds market is rapidly evolving in Turkey, as well as in the international market. Due to these developments, consideration of growing number of investors and growing portfolios of mutual funds emerges as a necessity. The purpose of this study is to compare the performances of type A mutual funds in Turkey for the period before and after the 2008 crisis. The pre-crisis period have been determined as 2005-2007 and the post-crisis period as 2009-2011. Within the scope of application, there are 74 mutual funds of type A, which continuously operated between January 2005 - December 2007 and January 2009 - December 2011, not joined with another fund, not taken over by another fund, not being in liquidation and having complete data. These mutual funds were analyzed by using performance measurement methods.