Hisse senedi varantlarının performansının ölçülmesi ve İMKB'de uygulama
- Tez No: 369216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EŞREF SAVAŞ BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Varantlar, Dayanak Varlık, Varyans, Alternatif Bir Yatırım Aracı Olarak Varantlar, İMKB'de Performans Ölçümü, Warrants, the Underlying Asset, variance, as an Alternative Investment Warrants, the ISE Performance Measurement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Varantlar yapılandırılmış ürünler sınıfında yer alan ve menkul kıymetleştirilmiş opsiyon özelliklerini taşıyan ürünlerdir. Varantlar, finansal bir varlığa ya da göstergeye dayalı olarak çıkartılırlar. Varantların alım ya da satım hakkı verdiği bu finansal araçlar“dayanak”olarak adlandırılır. Varantların alma ya da satma hakkı verdiği“dayanak varlık”tek bir hisse senedi olabileceği gibi birden fazla hisse senedinden oluşan bir sepet de olabilir. Bu senetler İMKB Hisse Senetleri Piyasasında işlem gören ve İMKB 30 Endeksinde yer alan hisse senetlerinden seçilebilir. Bu çalışmada dayanak varlığı hisse senedi olan varantların, İMKB'de işlem gördüğü zaman aralığında sağladığı performansını, getiri odaklı ve risk odaklı performans yöntemleri ile ölçümlenmekte ve hisse senedi performansı ile karşılaştırılmaktır. Ayrıca hisse senedinin varyansı ile varantın varyansı arasında farklılık olduğunu savunulmaktadır. Sonuç olarak varantların alternatif bir yatırım aracı olarak sağlayacağı performansına göre yatırım kararı alma ya da almama yönünde yatırımcıya fikir sunabilecektir. Türkiye'de yeni sayılabilecek varantlar üzerine yapılan bu çalışmanın, literatüre katkı sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
DEMİRAL Ugur, Stock Warrants Performance Measurement and Application in ISE, M.Sc. Thesis, CORUM, 2013 Warrants, structured products bearing the features included in the class of securitized products. Warrants are written on a financial asset, or indicator. Warrants with the right to buy or sell financial instruments that the“underlying”is called. Warrants with the right to buy or sell the“underlying asset”may be more than a single stock can be a basket of stocks. These securities are traded on the ISE Stock Market Index and the ISE 30 stocks selected. Our thesis underlying asset traded on the ISE warrants that the period of time provided by the stock return performance of the performance-oriented and risk-based methods to measure and compare the performance of the stock. Also there is a difference between the stock variance and warrants variance. As a result, the warrants will provide an alternative investment instrument or investment decisions based on their performance to deny the idea to be able to present to investors. This is the first study to do so because its area is to contribute to the literature.