Mevsıli'nin İhtiyar adlı eserinde örf ve adet
The custom and tradition in the book of İhtiyar written by Mevsili
- Tez No: 369220
- Danışmanlar: PROF. DR. KAŞİF HAMDİ OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevsılî, Custom, Habit, Judgement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma 13. yüzyılda Irak-Kûfe bölgesinde yaşamış olan Mevsılî ve onun en önemli eseri olan İhtiyar hakkındadır.Bu eserde yer alan örf ve âdetle ilgili hükümler tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır:Giriş bölümünde Mevsılî'nin hayatı hakkında bilgi verilmiş, hocaları, talebeleri, ilmişahsiyeti ve yaşadığı dönem hakkında genel bilgi ler verilmiştir. Birinci bölümde, örf ve âdet kavramı üzerinde durulmuş, örfün kaynak olma değeri,çeşitleri anlatılarak Hanefî mezhebinde örfün yeri konusuna ana hatlarıyla değinilmiştir. İkinci bölüm ise, tezin ana bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde örf ve âdetin geçtiği konular başlıklar halinde tasnif edilerek örfle ilgili hükümler, tezin planına uygun olarak konularına göre ele alınıp incelenmiştir. Anahtar Kavramlar: Mevsılî, örf, âdet, hüküm.
Özet (Çeviri)
This research is about Mevsilîwho lived in the area of Irak-Kûfe in the 13th century and Ihtiyar, his most important book. The main subject of the thesis is about the provisions concerning custom and tradition taking place in the book.This study consists of one introduction and two sections:In the introduction, it has been provided the general informations about the life of Mevsılî, his teachers, his students, his scientific personality and the era of his life. In the first section, it was discussed about the concept of custom and tradition, was taken about the source volue of custom and was generally mentioned about the importance of custom in the Hanefî's denomination. The second section is the main part of the thesis. In this section, the subjects passed concerning customs and traditions were classified under headings and the provisions concerning custom was discussedbased on the issues accordance with the plan of the thesis.