Türk Anayasa yargısında bireysel başvuru yolu
Individual application in Tukhish Constitutional jurisdiction
  1. Tez No: 369229
  2. Yazar: MUSTAFA KARAKUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Hak ve Özgürlükler, Anayasa, Ġnsan Hakları, KamuĠĢlemleri, Ġhlal, Fundamental rights and freedoms, the constitution, human rights, public transactions, breach
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
1982 Anayasasında 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan değişiklik ile herkese, kamu gücü tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan ve Anayasamızda sayılan temel hak ve özgürlüklerden birinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı tanınmıştır. Anayasa bu yolla uluslararası özgürlük standartlarını iç hukukta uygulamaya geçirmenin kapısını açmıştır. Bireysel başvuru iç hukuk sistemimizde başvurulabilecek ikincil ve istisnai bir hukuki yoldur. Bireysel başvuru yolu ile bireylere, Anayasaya aykırı olarak, temel hak ve özgürlüklere yapılan müdahalelerin bizzat engelleyebilmesini sağlama hakkı tanımıştır. Bu yöntemle kişiler anayasal haklarının uygulanmasının bizzat takipçisi olmuştur. Bireysel başvuru sonucu Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar, yasama yürütme, yargı organlarını bağlamaktadır. Bu nedenle kamu güçleri de kişilerin temel hak ve özgürlüklerine karşı daha duyarlı olmak zorunda kalacaktır. Bireysel başvuru yolu, anayasayla güvence altına alınan temel hakları etkinleştirdiği, bunları hayata geçirdiği için son derece önemlidir. Çünkü temel haklar ve özgürlükler geçerli kılınmadıkları zamana etkisiz ve hukuki bakımdan değersiz olacaktır.
Özet (Çeviri)
In 12 September 2010 the important change was made in the Turkish Constitution 1982. With this change, the European human rights contained in the contract and in our constitution, one of the fundamental rights and freedoms, with violations by government forces, are given the right to appeal to the Constitutional Court. Constitution, this method has brought with international standards of freedom in our country. Individual applicants was exceptional and the secondary is the way our legal system. To persons with individual application method, contrary to the Constitution, the fundamental rights and freedoms are given the right to block interventions. With this method, people became followers of the implementation of constitutional rights. As a result of the individual application of the decision of the Constitutional Court, the legislative, executive, judicial bodies must implement. Therefore, the public powers to fundamental rights and freedoms of the people will have to become more sensitive. Individual remedy, constitutionally guaranteed fundamental rights that enable, ıt is very important for them to implement. Because of the fundamental rights and freedoms when they are not validated will be ineffective and worthless in a legal sense.