Kişisel verilerin korunmasında uluslararası düzenlemeler ve Türkiye örneği
İnternational regulations on personal data protection and Turkey samples
- Tez No: 369228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Kişisel Verilerin Korunmasında Uluslararası Düzenlemeler ve Türkiye Örneği, Kişisel Veriler, Human Rights, İnternational Regulations On Personal Data Protection and Turkey Samples, Personal Data
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Türk hukuk sistemi içerisinde demokratik hukuk devleti olmanın gereklerinden biri olan kişinin korunması ve kişisel verilerin korunması incelenmiştir. Teknolojinin ve iletişimin hızla geliştiği günümüz dünyasında, kişilik hakkı ve kişisel veriler zarar görebilmektedir. Kişisel verilerin gelişen teknoloji ile birlikte elektronik ortamlarda işlenmesi daha da artmıştır. Kişisel verilerin işlenmesi, işleniş şekli ve verilerin daha kolay paylaşılması hususunda son zamanlarda meydana gelen gelişmeler ulusal ve uluslararası alanda birçok yasal düzenlemenin yapılmasına sebep olmuştur. Çağımızda her türlü bilgi serbest dolaşabilmelidir ama bu durum kişilik haklarına zarar vermemelidir. Kişiye bağlı temel hakları korumak için birçok ülke, özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkeler, yeni yasal düzenlemeler ve direktifler kabul etmişlerdir. Avrupa Birliğine üyelik aşamasında olan Türkiye de birlikle arasındaki hukuki eksiklikleri bir an önce tamamlayıp, temel insan hakları ve özgürlükler bağlamında insanların yaşam standartlarını yükseltmeye, hak ve hürriyetleri koruyup güçlendirmeye ve demokrasiyi yükseltmeye devam etmelidir. Çalışmamızda birlik üyesi ülkelerin hukuki düzenlemeleri kronolojik olarak incelenmiştir ve Türkiye bağlamında yapılan yasal düzenlemeler kıyaslanmıştır. Türkiye, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nı henüz yürürlüğe sokamadığından kişisel verilerin korunması hakkını tam olarak güvence altına alamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study within the Turkish legal system is supposed to be a democratic state of law and the protection of persons, one of the protection of personal data has been analyzed. The rapid development of technology and communication in today's world, personal rights and personal data may be damaged. With the advancing technology of personal data processing in the electronic media has increased. The processing of personal data, processing shape and easier sharing of data with regard to developments that occurred recently in the area of national and international performing has led to many legal regulations. In our age should be able to circulate freely all kinds of information, but it must not impair the rights of persons. To protect the fundamental rights of persons connected to many countries, especially the European Union member states, have adopted new regulations and directives. European Union accession phase, Turkey unity between the legal deficiencies as soon as you complete the basic human rights and freedoms in the context of people's living standards to raise their rights and freedoms protect and strengthen democracy and the upgrade should continue. In our study, associations of legal regulations of the member countries and Turkey were examined chronologically in the context of the legal arrangements were compared. Turkey, Protection of personal data bill can not yet enacted the right to protection of personal data has not been fully secured.