Anayasa madde 90 çerçevesinde uluslararası antlaşmaların Türk Hukuku'ndaki yeri ve uygulamaya yansımaları
In the framework of 90th article location in Turkish Law of international treaties and effects of the application
  1. Tez No: 369232
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Milletlerarası, Andlaşma, İnsan, Hak
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde 7.5.2004 tarih ve 5170 sayılı kanunla yapılan değişiklikten önce ve sonraki dönemlerde, uluslararası antlaşmaların Türk Hukuku normlar sıralamasındaki değerinin belirlenmesi ve bu belirlemeler eşliğinde uygulamanın merkezinde duran yargı mercilerinin kararlarına ne ölçüde etkide bulunduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmacıyı bu konuya sevk eden husus, uluslararası antlaşmaların ulusal hukuktaki yerine işaret eden Anayasa'nın 90'ıncı maddesinin yol açtığı tartışmaların varlığını devam ettirmesi ve muhtemelen gelecekte de ettirecek olmasıdır. Bu çerçevede ilgili belgelere ulaşılmış, toplanan veriler sınıflandırılmış, bilimsel mantığın ışığında kavramsal ve mantıksal çözümlemeler yapılmış, veriler birbiri ile karşılaştırılmış, anlama, açıklama, yorumlama ve belli başlı hukuk normları açısından değerlendirmeler yapılarak sonuca ve çözüm önerilerine ulaşılmıştır. Bu noktada birçok ana kaynak temin edilmiş, bu şekilde ulaşılamayan kaynaklar kütüphanelerden temin edilmiş, süreli yayınlar ve elektronik kaynaklar da gözden geçirilerek içerik zenginleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde uluslararası hukuk ile ulusal hukuk ilişkisi, ikinci bölümde genel olarak uluslararası antlaşmalar, sön bölümde ise uluslararası antlaşmaların Türk Hukuku'ndaki yeri ve uygulamaya etkileri ele alınmıştır Yapılan araştırmalar neticesinde; Türk Hukuku'nda uluslararası antlaşmaların kanunlar ve Anayasa karşısındaki konumuna dair önemli bulgular elde edilmiş, Türk mahkemelerinin bu konudaki temkinli yaklaşımı gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 90th article of constitution is made change with 7.5.2004 date and law no.5170. In this period before and after the changes were made, determining the value of international treaties in Turkish law norms ranking and proving affected to desicion of judicial authorities in what degree with this determination is aimed. A matter which referred to the researcher to subject is maintained existence of dispute caused by 90th article of constitution indicates to point of international treaties in the domestic law and is that it will probably continue in the future. In this context, the relevant document had been achieved, collected data was classified, conceptual and logical analyzes were made in the light of scientific reasoning, data with each other were compared and solution proposals had been achieved by made evaluation interm of particular law norms and understanding, explain, interpretation. In this point, the main source had been achieved, resources which can not be achieved in this wise had been achieved by library, electronics resources were reviewed and the content was enriched. In the first section international law with national law relationship, in the second section generally international treaties, in the last section location in Turkish law of international treaties and application effects were handled. In the context of made research, crucial finding relevant with the location across from the law and the constitution of international treaties in Turkish law was achieved, application in this subject of Turkish court was showed up. Keywords : Court, International, Treaty, People, Right.