Türk hukukunda uluslararası andlaşmaların onaylanması ve değeri meselesi
The ratification and the value issue of international agreements in Turkish law
- Tez No: 384773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR BAYILLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Andlaşmalar, T.C. Anayasası, Kanunlar, International Agreements, Turkish Constitutional Law, Law
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
“Türk Hukukunda Uluslararası Andlaşmaların Onaylanması ve Değeri Meselesi”adlı bu çalışmada Anayasa'nın 90. maddesi ele alınmış ve detaylı bir şekilde incelenmiştir.Üç bölüm halinde hazırlanmış olan çalışmanın birinci bölümünde, onaylama ve uluslararası hukuk kavramları açıklandıktan sonra, uluslararası hukukun dayanağını açıklayan ve uluslararası hukukun iç hukuktaki yerini ortaya koyan görüşlere yer verilmiştir. İkinci bölümünde, uluslararası hukukta ve iç hukukta andlaşmaların onaylanma usulleri açıklanmış ve andlaşmaları onaylama konusunda yetkili organların belirlenme usulleri yer almıştır. Üçüncü bölümde ise, Türk hukukunda uluslararası andlaşmaların yerinin ne olduğunu anlamak maksadıyla, uluslararası andlaşmaların değerini anlatan görüşlere yer verilmiştir. Anayasa'nın 90. maddesinin değişiklik öncesi hali irdelenmiş ve maddenin eksiklikleri tartışılmıştır. Daha sonra 5170 sayılı kanunla getirilen yeni hükme yer verilmiş ve bu değişikliğin uluslararası andlaşmalara Türk iç hukuku açısından nasıl bir değer kattığı değerlendirilmiştir. Madde hükmünü daha iyi anlamak için, yeni cümlede yer alan kavramlar üzerinde durulmuş ve ne anlama geldikleri tartışılmıştır. Son olarak Türk yargı organları kararları çerçevesinde uluslararası andlaşmaların Türk hukukunda uygulanabilirliği yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study“Approval and Value of International Conventions in Turkish Law”, Article 90 in Constitutional Law has been discussed and analyzed in details. In the first part of the study that has been prepared in three parts, the opinions that expresses the basis of international law and presents the ground of international law in national law are included, after expressing the concepts of approval and international law. In the second part, approval procedures of conventions in the scope of international law and national law is clarified, and determination procedures of authorized organs during approval of conventions put in an appearance. In the third part, the opinions highlight the value of international conventions in order to understand the situation of international conventions in Turkish law. The circumstance of Article 90 in Constitutional Law prior to its amendment has been examined, and the deficiencies in this article prior to amendment have been discussed. Thereafter, amended clause that was made valid by Law 5170 has been discussed, and it has been assessed how this amendment adds value to international conventions from the point of Turkish National Law. In order to understand statue of article better, the concepts in new article have been analyzed and it's been discussed what they mean. Finally, practicability of international conventions within the scope of decisions by Turkish judicial organs has been put in an appearance.