Osman Konuk'un hayatı, sanatı ve şiiri üzerine bir inceleme
An analysis on Osman Konuk's life, art and his poetry
  1. Tez No: 369245
  2. Yazar: NAMIK KEMAL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: şiir, modernizm, modern şiir, 1980 Kuşağı Türk şiiri, poetry, modernism, modern poetry, Turkish poetry of 1980 Generation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Türk şiirinin Cumhuriyet devrine kadar süren tarihsel gelişimi bir yana bırakılacak olursa, Cumhuriyet'in ilanından itibaren oluşmaya başlayan yeni atmosfer içerisinde Türk şiiri, aşağı yukarı beş-on yılda bir kuşaklar hâlinde gelişimini sürdürmüş ve Yedi Meş'aleciler, Serbest Nazımcılar, Garipçiler / Birinci Yeniciler, Hisarcılar, Maviciler ve İkinci Yeniciler tarafından oluşturulan şiir hareketlerine şahit olunmuştur. 1960 ve 1970 Kuşağı şairleri ise askerî darbelerin gölgesi altında sanatlarını icra etmişlerdir. Yine bir askerî darbenin etkisi altında şekillenen 1980 Kuşağı ise, 1960'lardan itibaren farklı dünya görüşlerine sahip şairler tarafından verilen ürünlerle biçimlenmiştir. Bu çalışmada, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin poetikasına ve sözü edilen 1980 Kuşağı Türk şiirine katkı ve veri sunmak amacıyla, kuşak şairlerinden Osman Konuk'un hayatı, sanatı ve eserleri bir bütün olarak ele alınmıştır. Konuk'un şiirleri, edebiyat bilgi ve kuramları ışığında, içerik ve biçim yönünden geniş şekilde incelenmiş ve kendisi ile tarafımızca yapılmış bir röportaj çalışmanın ekleri arasında sunulmuştur. Sonuç olarak, 1980'li yılların başında şiirleriyle edebiyat dünyasının dikkatini çeken, edebiyat tarihçisi ve araştırmacılarca, 'genç Müslüman şairler' ya da 'mistik-metafizik şiir yanlısı şairler'den biri şeklinde nitelendirilerek 1980 Kuşağı arasında sayılan Osman Konuk, özellikle 2000'li yıllardan itibaren yazdıklarıyla şiirinin merkezine modern yaşamın eleştirisini koyarak hayatın içinden daha somut bir şiir anlayışıyla sanat ve edebiyat hayatını sürdürmektedir. İmgeye, söz oyunlarına ve şiiriyete mesafeli duran şair, modern yaşama dönük eleştirilerini günlük yaşamın içinden son derece yalın bir dil ve ironik bir üslûpla dile getirmektedir. Bu çalışmada, Osman Konuk ve şiirleri ilk kez bir bütün olarak çeşitli açılardan incelenerek edebiyat bilimi dünyasına sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
If we place the historical development of Turkish Poetry until Republic Period on one side, Turkish Poetry, forming from proclamation of Republic in the new content, has developed within five or ten years and it has been witnessed of poetry movements by Yedi Meş'aleciler, Serbest Nazımcılar, Garipçiler / Birinci Yeniciler, Hisarcılar, Maviciler ve İkinci Yeniciler. The poets generation of 1960s ve 1970s continued their art under the influence of military coup. Nevertheless the generation of 1980, formed under the influence of an another military coup has shaped up by the poets had different perpectives from 1960s. In this study, it is discussed Osman Konuk's life, art and works as a whole to contribute on Turkish Poetry and 1980s' Turkish Poetry. His poems have been analyzed widely from the point of view of the literary knowledge and theories epistemologically and there is presented an interview enclosed herewith which is done with himself. As a result, Osman Konuk, who attracted the world of literature with poems in early 1980s and described one of the 'young Muslim poets' or 'mystic-metaphysical poets' by literature historians and researchers, has been living especially by criticizing the modern life with his writings since 2000. He has expressed his critics about the modern life plainly and ironically while he is far away from image, imagination and any word games. In this study, Osman Konuk and his poetry is firstly presented to the world of literary science as analysing from various aspects.