İmar Hukukuna aykırı yapılaşmaya idari makamlarca uygulanacak yaptırımlar
Sanctions to be imposed by administrative authorities on illegal construction activities
  1. Tez No: 369253
  2. Yazar: GÜLDEN ÖZDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmar, Yapı, Hukuka Aykırı Yapılaşma, İdari Yaptırım, İdari Para Cezası, Zoning, Construction, Illegal Construction, Administrative Sanction, Administrative Fine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yapılaşma faaliyetleri sosyal ve ekonomik yönden büyük bir öneme sahiptir. Yapılaşma faaliyetleri bireylerin konut, işyeri vb. ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yürütülmekle birlikte, günümüzde ekonomik olarak bir ticaret ve yatırım aracı olarak da görülmektedir. İmar Hukuku, yapılaşma faaliyetleri yürütülürken uyulması gereken kuralları düzenleyen bir disiplindir. Sosyal yaşamda önemli bir yeri olan yapılaşma faaliyetlerinin İmar Hukuku kurallarına aykırı gerçekleştirilmesi ise pekâlâ mümkündür. Bu nedenle hangi tür yapılaşmaların İmar Hukukuna aykırılık teşkil ettiği ve bu yapılaşmalara uygulanacak yaptırımların ne olduğu hususu önem taşır. İmar Hukukuna aykırı yapılaşmalara yargılama faaliyetleri neticesinde yaptırım uygulanması elbette mümkündür. Ancak yapılaşma faaliyetleri üzerinde imar mevzuatımız gereği idari makamların da yaptırım uygulama yetkisi vardır. Bu çalışmada, yapılaşma faaliyetlerine idari makamlarca uygulanacak yaptırımlar konusunun ele alınması amaçlanmaktadır. Konuyu daha iyi anlatabilmek için çalışmada mümkün olduğunca yargı kararlarına da yer verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Construction activities have a great importance in terms of social and economic aspects. These activities are conducted to meet the needs of individuals for house, workshops, etc. whereas they are also considered as means of investment and trade in economic sense. Zoning Law is a discipline that regulates the rules which are to be conformed while conducting construction activities. It is also possible for constructors not to abide by these rules in accordance with the law on zoning. Therefore, it is very important to determine which kinds of construction activities are illegal and what sanctions should be imposed on these activities as a result of legal procedures. The administrative authorities have also power to impose sanctions on these non-legal construction activities. This research discusses aims to discuss the sanctions which should be imposed by the administrative authorities on illegal construction activities. Judicial decisions will also be discussed in this research.