Birinci Dünya Savaşı öncesinde Türk harp filosunun durumu (1912-1914)
The Turkish naval fleet at the dawn of the First World War (1912-1914)
  1. Tez No: 369259
  2. Yazar: OZAN TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dretnot, Yunan Donanması, Goben, Souchon, Dreadnought, Greek Naval Fleet, Goben, Souchon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı öncesinde donanmasında reform hareketleri icra ederken, bu reformları donanmaya yeni ve modern gemiler sağlama ile donanma neferlerini sıkı bir disipline tabi tutarak yerine getirmeye çalışmıştır. Osmanlı Devleti, özellikle Balkan Savaşları'nda aldığı yenilgiden donanmayı sorumlu tutarak savaşın sonunda Reşadiye dretnotunun inşasına hız vermiş, İngiltere'den Sultan Osman dretnotunu satın alıp yine İngiltere'ye Fatih Sultan Mehmet isimde yeni bir dretnot daha sipariş etmiştir. Ayrıca İngiltere'ye destroyer ve Fransa'ya da denizaltı sipariş etmiştir. Tüm bunlara ek olarak Haliç tersanesinin ıslahı ve İzmit'de yeni bir tersanenin yapılması hususunda İngiltere'nin Armstrong şirketi ile anlaşmaya varmıştır. Osmanlı Devleti, tüm bu eylemlerini Birinci Dünya Savaşı öncesinde dünya çapında uygulanan silahlanma yarışına entegre olmak için icra ederken Balkan Savaşı'nda yenilgiye uğradığı Yunan donanmasından da geri kalmamak hususunda hamleler yapıyor ve Yunanistan ile bir silahlanma yarışı icra ediyor idi. İngiltere'nin Sultan Osman ve Reşadiye dretnotlarına el koyması üzerine donanmada II. Meşrutiyet'in ilanından beri devam eden İngiliz yanlısı siyaset sona ermiş ve Goben ile Breslav zırhlılarının Osmanlı donanmasına katılması ile Almanya yanlısı bir siyaset başlamış ve Almanya'nın Akdeniz filosu komutanı Tümamiral Souchon, Osmanlı donanması birinci komutanı olmuştur. Bu gemilerin satın alınması Osmanlı donanmasına muazzam bir savaş gücü kazandırmışken Osmanlı donanması Karadeniz'deki Rus filosundan üstün bir duruma gelmiştir. Dönemin en hızlı seyir dretnotu Goben'e sahip olan Osmanlı donanması 29 Ekim 1914'de Rusya'nın Karadeniz'deki limanları olan Sivastopol, Odessa, Kefe ve Novorosski'yi bombardıman edip şehirlerde tahribat meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire made reforms in its naval fleet before the First World war broke out by purchasing new and modern warships and by training its soldiers under a strict discipline. The Ottoman Empire, blaming the defeat of the Balkan Wars on its naval fleet, accelerated the building of Reşadiye dreadnought; purchased the Sultan Osman dreadnought from United Kingdom and ordered another dreadnought called Fatih Sultan Mehmet to United Kingdom. Moreover, The Ottoman Empire ordered a destroyer to United Kingdom and a submarine to France. In addition, it made an agreement with a British company called Armstrong for the improvement of Haliç shipyard and for the construction of a new shipyard in İzmit. The aim of the Ottoman Empire was to integrate itself to the armament race which took place worldwide prior to the First World War and to compete against the Greek naval fleet, against which it was defeated in the Balkan wars. The pro-British policy pursued by the Ottoman naval fleet came to an end as the British government confiscated the Sultan Osman and Reşadiye dreadnoughts. Upon this event, a pro-German policy emerged by the inclusion of Goben and Breslav battleships into the Ottoman naval fleet. Rear admiral Souchon, the commander of the Mediterranean fleet of Germany, was appointed as the admiral in chief of the Ottoman naval fleet. The purchase of these two battleships enabled the supremacy of the Ottoman naval fleet over the Russian fleet in the Black Sea. The Ottoman naval fleet, including Goben, the fastest dreadnought of the time, bombarded Sivastopol, Odessa, Kefe and Novorosski, all of which were Russian ports on the Black Sea coast, on 29th October 1914.