Bireysel yatırımcı profili ve yatırımcı tercihleri üzerine bir araştırma: Bartın ili örneği
A research study on/about the profile of individual investors and individual preferences in Bartin
- Tez No: 369276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Bireysel Yatırımcı, Yatırım Araçları, Bartın İli Sosyo Ekonomik Yapısı, Investment, Individual Investor, Investment Tools, Socio-Economic Structure of Bartın Province
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Tasarruf eden bireylerin tüketimlerinden arta kalan miktarları farklı amaçlar doğrultusunda yatırım araçlarına yönlendirdiği bilinmektedir. Yatırım faaliyetinde bulunan bireyler işlem yaparken çeşitli faktörlerden etkilenmektedirler. Bazen kişinin psikolojik ve kişilik yapısından kaynaklanan unsurlar, bazen de bireyin etkileşimde bulunduğu sosyal çevre vb. gibi etmenler bireylerin yatırım kararları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmada Bartın ilindeki bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını verirken etkilendikleri faktörlerin neler olduğu ve bu faktörlerin yatırımcılar üzerinde ne derece etkili olduğu ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yatırım ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yatırımcı türleri detaylı olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise Bartın ilinin demografik ve ekonomik yapısı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmanın metodoloji, model ve verileri ele alınmıştır. Son bölümde ise Bartın'daki yatırımcı profilinin ortaya çıkarılması amacıyla banka çalışanlarına uygulanan anket sonuçları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that those people who save money manage the capital remaining from their expenses in investment tools in line with different purposes. Those individuals who make investments are effected from different factors while making transactions. Such factors as the psychological state and character of the person as well as the social environment could have an effect on individuals' investment decisions. This research aims to find out the factors that effect individual investors while taking investment decisions and to find out to what extent these factors are effective on investors. This study consists of five chapters. The first chapter includes general information on investment. The second chapter provides in-depth information on investor types. General information on the demographic and economic structure of Bartın province is given in the third chapter. Fourth chapter includes the methodology, design and data of the research. And finally in the fifth chapter, the results of the survey carried out with the people working at banks to find out the investor profile in Bartın are analyzed.