21. yüzyıl bireyinin yalnızlık ve izolasyon halinin kavramsal sorgulamasından elde edilen çıkarımların bütünsel bir çağdaş dans koreografisine dönüştürülmesi: 'İzole'
Transformation of the implications derived from the conceptual analysis of the state of loneliness and isolation of the 21st century individual into a holistic contemporary dance choreography: 'İsolated'
  1. Tez No: 369277
  2. Yazar: TAN TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İzolasyon, Duvar, Yalnızlık, Bloke Olma, İlişkiler, Isolation, Wall, Loneliness, Being Blocked, Relationships
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
“İzole”isimli bu tez çalışmasında, koreograf Tan Temel'in yaşadığı, sanatsal olarak beslendiği ve sanatsal üretimini yaptığı sosyal çevrenin koşullarını, problemlerini incelediği; bunların kendisi üzerindeki psikolojik ve fiziksel yansımalarını araştırarak özgün bir anlatımla sahneye koyduğu dans koreografisinin araştırma ve yapım aşaması anlatılmaktadır. Koreograf sıkışmışlık, hareketsizlik, yorgunluk, iletişimsizlik, özgürleşememe, özgürleşme arzusu, baskı altına alınma, zorlanma, dayatma, cinsellik, ait olma, sahiplenme, duvarlar, kapatma, kapatılma korkusu, inşa etme, yıkma, yıkım, tortu gibi kendi gözlemlerinden yola çıkarak belirlediği kavramsal motivasyonları incelemiş ve bunları dans koreografisine dönüştürmüştür.“İzole”de bahsi geçen dinamiklerden yola çıkılarak günümüz hayatına uygun bir şekilde küçük bir oda içinde yaşam döngüsünü sürdüren izole olmuş iki birey üzerinden 21. yüzyılın bireyi ve içinde bulunduğu durum sorgulanır. Bu tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ardından, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerde tezin kavramsal çerçevesini oluşturan motivasyonlar incelenmektedir. Beşinci bölümde, koreografın stüdyoda çalışma sürecini, koreografinin oluşum aşamalarını ve bölümleri anlatılmaktadır. Altıncı bölüm, mekan, ışık, kostüm, sahne tasarımı ve müzik unsurlarının hazırlık aşamasını ve bunların hareket dizinleri ile birleşme süreci anlatılmaktadır. Sonuç Bölümünde, değişen toplumsal ve sosyal yapıların, ortaya çıkardığı kaçınılmaz sonuç nedir sorusunun yanıtı; bireyin izole olması, sınırlanma, bozulan direkt iletişim ve hareketsizleşen bedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kavramsal sorgulamaların çerçevesinde dansçıların ve diğer sanatçıların kendi yüzleşmelerini ve iç hesaplaşmalarını içeren koreografide, bu döngünün devam ettiği/edeceği sonucuna varılır. Bu durum koreografinin hareket kalitesine, sahne tasarımına da döngüsel bir form olarak yansır. Performans, dansçıların koreografinin başında olduğu gibi daire şeklinde koşması ile bir başka başlangıca gitmek üzere sonlanır.
Özet (Çeviri)
This thesis study entitled“Isolated (İzole)”, depicts the research and production process of the dance choreography genuinely staged by choreographer Tan Temel based on an analysis of the conditions and problems of the social environment he lives in, takes nourishment from and creates artistic productions for and the investigation of psychological and physical reflections of these inflicted on him. The choreographer, based upon his own observations, has analyzed conceptual motivations such as; the feeling of entrapment, inactiveness, tiredness, lack of communication, not being able to become free, the desire for freedom, suppression, pressure, imposition, sexuality, belonging, appropriation, walls, confinement, fear of confinement, building, tearing down, destruction, remainder etc., and has incorporated these into a dance choreography. Setting forth from dynamics mentioned in“Isolated”, the 21st century individual and his status, is being questioned through two isolated people continuing their life cycle within a small room in accordance with today's way of living. This thesis study consists of seven sections. After the introduction part, in the second, third and fourth sections, motivations constituting the conceptual framework of this thesis have been analyzed. In the fifth section, the working phase of the choreographer in the studio and the creation stages and parts of the choreography have been put forward. The preparation process for the venue, lighting, costumes, stage design and music and their integration with the movement sequence, has been recited in the sixth section. The answer to the question as to what the inevitable result caused by changing societal and social structures is, confronts us in the final section as isolated individuals, limitations, deformation of direct ways of communication and inactive bodies. In this choreography which involves the confrontations and soul searching of the dancers and other artists involved within a frame of conceptual examination, and it is concluded that this is an ongoing/everlasting cycle. This condition reflects on both the movement quality and stage design of the choreography as a cyclic form as well. Heading for another beginning, the performance reaches an end with the circular run of the dancers just as the choreography had started.