Temettuât defterlerine göre Yunanistan'a bağlı Kesriye Sancağı dâhilinde bulunan Opar ve Nasliç kazalarının sosyo-ekonomik durumu (1844-1845)
Socio-economic status of the Opar and Naslic districsts of the Kesriye Sanjak affliated to Greece according to dividend books (1844-1845
  1. Tez No: 369299
  2. Yazar: EMRAH BERKANT PATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kesriye, Opar, Nasliç, Temettuât, Sosyo-Ekonomik Durum, Yunanistan, Kesriye, Opar, Naslic, Temettuât, Social-Economic Stucture, Greece
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Osmanlı Devleti'nin XIX. yüzyıldaki vergi sistemi içerisinde temettuât vergisi önemli bir yer tutmaktadır. Halktan adil bir şekilde vergi almak amacıyla konulan bu vergi sayesinde, Tanzimat'la birlikte uygulanmaya başlayan yeniliklerin taşra teşkilatına yansımaları kayıtlara geçmiştir. Verginin yazıldığı defterler ile yerleşim yerlerinin ekonomik durumu hakkında bilgi sahibi olunurken sosyal yapının durumu da ortaya çıkmıştır. Bu tezde, XIX. yüzyılda alınan bu vergi doğrultusunda, 1844-1845 yılları ara-sında günümüzde Yunanistan'ın Kesriye (Kastoria) Sancağı'na bağlı olan Opar ve Nasliç kazaları ele alınmıştır. Bu kazalar ile ilgili olarak Başbakanlık Osmanlı Arşi-vi'nde bulunan 11446 ve 11458 numaralı temettuât defterleri kullanılarak, kazaların nüfusu, üretim yapısı, tarımsal işletmelerin nitelikleri, gelir kaynakları, tarımsal ve-rimlilik ve vergiler gibi ekonomik ve sosyal hayat hakkında detaylı bilgiler üretilmeye çalışılmıştır. Opar ve Nasliç kazalarında Tanzimat Dönemi'ndeki sosyo-ekonomik durumun ortaya konulduğu bu tez ile Tanzimat'ın uygulandığı alanlardaki haritanın bir parçası daha açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the XIX. century, the temettuat tax holds a very important place in the Ottoman taxation system. With the application of the temettuat tax there emerged an opportunity of taking high and fair tax from the people and also it lead the local authorities to keep the recordings of the reflections of the Tanzimat innovations. By the help of these recordings we could learn about the economical situations of the places and the social structure of the folks. In this paper, according to this tax taken during XIX. century, the District of Opar and Naslic which was bound to Kesriye to Greece between 1844 and 1845 was examined. Related to the District of Kesriye, there search aimed to get detailed information about social and economic life such as the population of the district, the structure of production, the quality of agricultural corporations, source of income, agricultural fertility, and taxes using the notebooks numbered 11446 and 11458 that are found in Prime Ministry Ottoman Record Office. By this thesis, that revealed the social economic structure of Opar and Naslic County, one of the pieces of the map has been enlightened where Tanzimat rules are enforced.