Hizbullah terör örgütü
Hezbollah terror organization
  1. Tez No: 369298
  2. Yazar: SERKAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AĞARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hizbullah, Cihat, Dini Motifli Terör, Radikalleşme, İbn-i Teymiyye, Hariciler
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Türkiye' de 1980-2010 yılları arasında ülke gündeminde oldukça büyük bir yer teşkil eden Hizbullah terör örgütünün tarihsel arka planı ile birlikte faaliyetleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ortadoğu coğrafyasında ortaya çıkan dini hareketlerin Ortadoğu toplumuna radikal yansımaları ve buradan doğan İslami radikalizm değerlendirilmiştir. Gizli olarak teşkilatlanan ve yaptıkları eylemlerle ülke gündeminde damga vuran Hizbullah terör örgütünün yapılanması, mali durumu ve ideolojik altyapısı ortaya konulmuş ve örgütün beslendiği tarihsel ana damarlar kendi görüşleri ışığında değerlendirilmiştir. Bununla birlikte özellikle“Batınî Hareketi”gibi tarihsel süreçte İslam Dünyasında ortaya çıkan radikal dini terör de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was exhibited that actions along with hsitorical backraound of“Hezbollah Terror Organization”in Turkey which is constituted quite great location ın country agenda between 1980 and 2010. The radical reflections of religious movements to the Middle East societies which was existed in the Middle East Region, and Islami Radicalizm are assessmented which was born there. The organization, financial situation and ideological base of“The Hezbollah Terror Organization”which is founded as secret and marked to country agenda have put forward and the historical main veins which is fed of the organization was assesmented with in light of their opinion. At the same time, especially, the radical religious terrorism is handled which is existed in historical process like“Batınî Organization”in the İslamic Wolrd. Keywords. Hezbollah, Jihad, Religiously Motivated Terrorism, Radicalization, İbn-i Teymiyye, Harici's