1950-1955 yılları arası ulusal basına göre Türkiye-Ortadoğu ilişkileri (Cumhuriyet ve Zafer gazeteleri)
Turkey-Middle East relationships according to national press between 1950-1955 (Republician and Victory newspapers)
- Tez No: 369303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ortadoğu, Demokrat Parti, Cumhuriyet Gazetesi, Zafer Gazetesi, Turkey, The Middle East, The Democrat Party, Republician Newspaper, Victory Newspaper
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Demokrat Parti dönemi, Türkiye'de tek parti dönemini sona erdiren ve Türk siyasi hayatına damga vuran bir dönem olmuştur. Demokrat Parti dış politikada Cumhuriyet Halk Partisi'nin izlediği yoldan ayrılmıştır. Özellikle daha önceki yıllarda çok fazla ilgilenilmeyen Ortadoğu bölgesi ile ilgilenmeye başlamış hatta kendini, Ortadoğu'nun Sovyet tehlikesine karşı korunmasında merkez ülke konumunda görmüştür. Bu amaç doğrultusunda Amerika, İngiltere gibi Batı ülkeleri ile işbirliğine yönelmiştir. Bu süreçte Arap ülkelerinin de desteğini almak isterken tam tersi olmuş bu ülkelerin çoğuyla ilişkileri bozulmuştur. Bir toplumun kitle iletişim araçlarının incelenmesi, o toplumun değer yargılarını görmeyi mümkün kılmakta özellikle toplumun sosyo-politik ve sosyo-kültürel yaklaşımlarının ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bir dönemin tarihsel açıdan incelenmesine de büyük ölçüde ışık tutmaktadır. Bu tez çalışmasında da Ortadoğu Bölgesi'nin geçmişten beri süregelen önemi ve DP'nin Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerinin Türk basınına yansımaları objektif bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Democrat Party has diverged from the way which has been followed by Republician People's party. It has espacially paid attention to middle east region, yet more this party put its stand as it was central country of the region in case of Soviet danger. In accordance with this aim, the party has attempted to make an allience with western countries such as USA and United Kingdom however, while support was aimed to get from Arabian countries, the polich went vice versa and international and regional relationships of the country badly deteriorated. To get research the mass communication tools of a community make to portray the Standart of judgement principles for this community possible and play a significant role at revealing the socio cultural and socio political approaches of the community and this shed light inside of the erat to be examined on a large scale as well. In this thesis the longstanding importance of middle eastern countries on the Turkish media was set to presented objectively.