61 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili'nin (H.1124-1125/M.1712-1713 s.101-200) transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and analysis of Gaziantep Sheri̇a Record numbered 61 (H.1124-1125/M.1712-1713 ad. p.101-200)
  1. Tez No: 369304
  2. Yazar: MEHMET CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Osmanlı Devleti, Gaziantep, Sheria Records, Ottoman Empire, Gaziantep
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Şer'iyye sicili, Osmanlı Devleti'nin askeri, hukuki, iktisadi, dini ve idari müesseseleri gibi birçok alanı hakkında önemli bilgiler içermektedir. Şehir tarihleri ile ilgilenen araştırmacılar için bulunmaz bir hazine olan şer'iyye sicillerinde kaza, köy ve mahalle isimleri; ticarî, cezaî ve her türlü hukukî kararlar; halkın geçim tarzı, ekonomik ve sosyal yaşamı ile ilgili bütün ayrıntılar bu defterlerde yer almaktadır. Bu nedenle Osmanlı tarihi araştırmaları için bu belgelerin günümüz Türkçesine çevrilmesi ve incelenmesi gerekmektedir. Tezimiz 61 Numaralı Gaziantep şer'iyye sicilinin 101 ile 200 sayfaları arasını kapsamaktadır. Sicil Hicri 1124-1125/ Miladi 1712-1713 yıllarını kapsamaktadır. Söz konusu sicil defterinin çevirisi sayesinde Gaziantep'in Hicri 1124-1125/Miladi 1712-1713 yılları arasındaki siyasi, sosyal, ekonomik, idari, mali, hukuki durumuna ilişkin somut bilgilere ulaşılmıştır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin de idari yapısı hakkında fikir sahibi olabilmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sharia registry note -book (the national registry note- book) ,The Ottoman Empire's military contains information about economic, legal, religious administrative institutions and other many areas. Researchers who are interested in the history of court registers book,which will be very profitable because small town,village and neighborhood names; commercial, criminal and all legal decisions; people's livelihood style, economic and social life with all details are included in this book. For this reason, the research is reguired in otoman history and examination of these documents which should be translated into modern Turkish. Our thesis court registers of Gaziantep No. 61 is between page 101 and 200. Records cover Hijri 1124-1125 / Gregorian 1712-1713. Through the translation of the said registers in Gaziantep between the years hijri 1124-1125 and gregorian 1712-1713/ it is reached on the state political, social, economic, administrative, financial, legal, factual information. Also we can have an idea about the administrative structure in the Ottoman Empire era.