Milli Mücadele Döneminde Tarsus (1918-1922)
Tarsus during the period of the National Struggle for independence(1918-1922)
- Tez No: 369302
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. YAŞAR BÜYÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İçel, Mersin, Tarsus, I. Dünya Savaşı, Kuvay-ı Millîye, Icel, Mersin, Tarsus, Nationalist Forces
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Osmanlı Devleti'nin son dönemleri çetin muharebelerle geçmiş ve bunların birçoğu da başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu yenilgilerin akabinde kaybedilen toprakların geri alınması, Turan ideolojisi ve siyasi yalnızlıktan kurtulmak gibi gayelerle İttifak devletleri Bloğunda I. Dünya Savaşı'na girilmiştir. I. Dünya Savaşı devam ederken İtilaf devletleri aralarında yaptıkları bir dizi gizli antlaşma ile Osmanlı Devleti'ni paylaşmışlar ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın hemen ardından gizli planlarını devreye sokarak Osmanlı topraklarını işgale başlamışlardır. 17 Aralık 1920'de Mersin'i işgal eden İtilaf devletleri'nin işgalci kuvvetlerden bir kısmı Tarsus ve Adana'nın işgal edilmesi için görevlendirilmiş, bu kuvvetler 19 Aralık 1918'de de Tarsus'a ulaşarak işgal hareketine başlamıştır. Fransızlar açısından hem jeopolitik konumu itibariyle hem de hammadde kaynakları bakımından son derece önemli olan Çukurova ve bu coğrafyanın bir parçası konumundaki Tarsus işgale uğramış, diğer işgale uğrayan Türk topraklarındaki halkın yaptığı gibi Tarsus halkı da bu işgale karşı son derece zor şartlarda karşı çıkmış ve neticede muvaffak olarak 27 Aralık 1921'de şehri düşman işgalinden kurtarmışlardır.
Özet (Çeviri)
The last periods of the Ottoman State had passed with tough wars most of which ended in defeat. The Ottomans entered the I. World War within the Triple Alliance block, with the aims of repossessing the territories lost, the Touran Ideology and breaking away political isolation. The Allied Powers shared the territories of the Ottoman State through a series of secret agreements among each other as the I. World War continued, and they put their secret plans into practice by beginning to occupy Ottoman territories immediately after the Mountreux Truce. Part of the occupant troops of the Allied Powers that occupied Mersin in 17 December 1920 were assigned to seize Tarsus and Adana; and these troops started occupation as soon as they reached Tarsus in 19 December 1920. Çukurova, which was critical for the French regarding both its geopolitical location and raw material resources, and Tarsus, which was a part of this region, were occupied; and the people of Tarsus resisted to the occupation, as the people in other occupied Turkish lands did, and they succeeded in saving the City from the occupation of the enemies on 27 December 1921.