Er-Risâletü's-Sâniye (Rîhle fî Vasati Âsiyâ) adlı eserin tercüme ve değerlendirilmesi
Translation and evaluation of er-Rġsâletü's-Sânġye (Rîhle fî Vasati Âsġyâ) named work
  1. Tez No: 369306
  2. Yazar: BEKİR ZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AĞARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Dülef, Nişabur, Şîz, Şehrizor, Tarem, Hemedan, Rey, Nasibin Nehri, Ebû Dülef, Nişabur, Şiz, Şehrizor, Tarem, Rey, Nasibin River
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İslâm coğrafyacılarının kaleme aldıkları eserler tarihin aydınlatılmasında önemli bilgiler içermektedir. Gezdikleri yerlerle ilgili gözlem ve sözlü rivayete dayalı sundukları bilgiler dinler ve mezhepler tarihi açısından önemlidir. Ancak, verilen bilgilerin gerçekliğinin de eleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü zamanda ve mekânda uzaklığın muhakeme ve değerlendirme üzerinde tesiri çoktur. Ebû Dülef'in sefernamesinde Çin, İran ve bölge halkları ile ilgili önemli bilgiler bulmak mümkündür. Sefernamesinde ticari hayatla ilgili verdiği bilgilerin yanında taşların ve binaların özelliklerine de dikkat ettiği görülmektedir. Ancak eserinde düzenli bir işleyişin olmadığı görülmektedir. Bu açıdan eserin sonradan hatırlandığı kadarıyla yazıldığı ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Travel writings penned by İslamic voyagers contain important imformation about the elicidation of the hidden history. However, it is necessary to research the authenticity of the given information because both time interval and the distance of the place have a great impact on reasoning and evaluating. It is possible to find important information about Iran, China and their local people in the travel book of Ebû Dülef. Also, it can be easily seen that Ebu Dulef heed the feature of rocks and buildings in his book. However, it can be seen that there is no regular working in his book. In this respect, it is expressed that the book was written as far as he had rememberred the events and places