Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya etkisi: TR41 bölgesi
The impact of development agencies on regional development: TR41 region
- Tez No: 759456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN TARAKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bölge, bölgesel kalkınma, kalkınma planları, bölgesel kalkınma araçları, bölgesel kalkınma ajansları, Region, regional development, development plans, regional development tools, regional development agencies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez çalışmasında kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya etkileri incelenmek istenmiştir. Söz konusu etki destek verilen kuruluşların kurumsal yapıları, ihtiyaçları ve sorunları gibi kendi iç dinamiklerindeki farklılıklara, zamana ve bölge ihtiyaçlarına bağlı olarak değiştiğinden bir genelleme yapılamayacağı için nitel analiz yapılmıştır. TR41 bölgesinde faaliyet gösteren kalkınma ajansının bu bölgeye etkisi, 2010- 2016 yılları mali destek programlarının kurum/kuruluşlar üzerindeki etkileri dikkate alınarak, görüşme yöntemi ve doküman incelemesi ile derinlemesine araştırılmıştır. Çalışmanın temel amacı katılımcıların kalkınma ajansı desteğine ilişkin deneyimlerine veya problemlerine yükledikleri anlamları ortaya çıkarmak ve anlamaktır. Bu nedenle bu çalışmada; kalkınma ajanslarının, bölge kalkınmasına etkisini anlamaya odaklanılmıştır. Söz konusu desteklerin bölgeye etkisi; ortaya çıkan temalar üzerinden yorumlanmıştır. Bu temalar ise;“Destek öncesi durum”,“Desteğin içeriği”,“Projenin amacı”“Hızlandırıcı etki”,“Hizmette iyileşme”,“İleri Teknoloji”,“Eğitim”,“İstihdam”,“İşbirliği”,“Motivasyon”,“Rekabetçilik”,“Sosyal ve kültürel etki”,“Sürdürülebilirlik”,“Tecrübe”,“Test ve akredite işlemi”,“Çevre”,“Yatırım”,“Yeni ve farklı değişim”,“Projenin mevcut durumu”ve“Görüş ve öneriler”dir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of development agencies on regional development were examined. Since the said effect changes depending on the differences in their internal dynamics such as the institutional structures, needs and problems of the supported organizations, time and regional needs, a qualitative analysis has been made since no generalization can be made. The impact of the development agency operating in the TR41 region on this region was investigated in depth using the interview method and the document review, taking into account the effects of the financial support programs for the years 2010- 2016 on the institutions/organizations. The main purpose of the study is to reveal and understand the meanings that the participants ascribe to their experiences or problems regarding the support of development agencies. Therefore, in this study; focused on understanding the impact of development agencies on regional development. The impact of the said supports on the region; interpreted through emerging themes. These themes are;“Pre-support situation”,“Content of support”,“Project purpose”“Accelerator effect”,“Improvement in service”,“Advanced Technology”,“Training”,“Employment”,“Collaboration”,“Motivation”,“Competitiveness”,“Social and cultural impact”,“Sustainability”,“Experience”,“Test and accreditation process”,“Environment”,“Investment”,“New and different change”,“Current status of the project”and“Opinions and suggestions”.