KOBİ'lerde modern yönetim teknikleri ve yenilikçilik ilişkisi: Gaziantep organize sanayi bölgelerine yönelik bir araştırma
Relationship of modern management techniques and innovation in SMEs: A research intended for Gaziantep organized industrial zones
  1. Tez No: 369316
  2. Yazar: MEHMET FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Yönetim Teknikleri, Yenilikçilik, Innovation, Modern Management Techniques
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Küreselleşme ile birlikte yaşanan sürekli değişim, artan rekabet, toplumlar ve ekonomiler kadar işletmeleri de etkilemektedir. İşletme yönetiminde söz konusu değişimin getirdiği koşullara uyum sağlamayı amaçlayan yeni yönetim teknikleri ortaya çıkmıştır. Ülkemiz işletmelerinin büyük bölümünü oluşturan KOBİ'lerin Modern Yönetim Teknikleri uygulamalarındaki yaklaşımlarını belirlemek ve Modern Yönetim Tekniklerinin işletmeler için en önemli rekabet stratejilerinden birisi olan yenilikçilikle ilişkilerini incelemek bu araştırmanın amaçlarını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın araştırma problemi Modern Yönetim Tekniklerinin uygulanmasının işletmelerin yenilikçilik yeteneğine etkisinin olup olmadığının Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olarak incelenmesi şeklinde ifade edilebilir. Araştırmada literatür taramasının yanı sıra, işletmelerin Modern Yönetim Tekniklerine bakışlarını ve yenilikçilik yeteneğini belirlemek için bir anket formu oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında anket formu ulaştırılan 420 KOBİ'den 235 tane anket formu toplanabilmiş gelen cevaplar araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizine göre, Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler Modern Yönetim Tekniklerinden yarar sağlayabileceklerine inanmaktadır. KOBİ'ler tarafından uygulanan Modern Yönetim Tekniklerinden bazılarının işletmenin yenilik yeteneğini etkilediği görülmüştür. KOBİ'lerin uyguladıkları Modern Yönetim Tekniklerinin işletmenin yer aldığı sektöre ve işletmenin çalışan sayısına göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, araştırmada gerek işletmeler gerekse ileride konu ile ilgili araştırma yapmak isteyen araştırmacılara yönelik önemli bulgular elde edildiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The continuously changing with globalization, affects increased competition, societies and economies, as much as also businesses. New management techniques in business management has emerged that purposes to adapt contidions bring by this changing. SMEs' that occurs large part of business of our country, determine approaches in Modern Management Tecniques applications and examine relationships with innovation that one of the most important competitive strategies of Modern Management Techniques for bussinesses occurs purposes of this reasearch. This study's research problem can be expressed like Modern Management Techniques impact on the application of the innovation ability of enterprises whether Gaziantep Organized Industrial Zone for SMEs' operating in the reasearch. In the study as well as literature, a questionnaire was created for determine wiewpoint of businesses to Modern Management Techniques and innovation ability. Under research 235 questionnaire could collected from questionnaire sent to 420 SMEs responses were included in the research. According to the analysis of data obtained under research, SMEs operating in Gaziantep Organized Industrial Zone believes they can gain advantage from Modern Management Techniques. Some Modern Management Techniques which applied by SMEs have affected the innovation ability of bussiness was seen. Modern Management Techniques that apply by SMEs was found to differ according to where the business of sector and the number of employees. As a result, important findings for both businesses as well as who wants to research this subject on the future are obtained in the research is evaluated.