Tedarikçi seçimine etki eden faktörler ve Kuzey Irak'taki hastanelerde bir uygulama
Factors affecting selection of suppliers and an application in hospitals in Northern Iraq
- Tez No: 369317
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçiye Güven, Müşteri Memnuniyeti, Kuzey Irak'taki hastaneler, Supplier Chain Management, Trust in Supplier, Customer Satisfaction, Northern Iraq Hospitals
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı; mevcut tedarikçilerin hastane işletmeleri tarafından nasıl algılandığını araştırarak, hastane işletmeleri ve tedarikçiyi uzun dönemli ilişki kurmaya yönlendiren değişkenlerin neler olduğunu saptamaktır. Bu kapsamda; öncelikle tedarik zinciri yönetimi ile ilgili literatür taranarak çalışmanın teorik alt yapısı oluşturulmuştur. Sonra tedarikçi seçimine etki eden ürüne ilişkin faktörler (marka, kalite, maliyet ve ürünün önemi) ve örgütsel faktörlerin (satış personelinin kalitesi, lojistik performans, firma büyüklüğü, imaj, yerine konulabilirlik ve esneklik-yenilik) tedarikçiye güven ve müşteri memnuniyetine etkisi anket tekniği ile incelenmiştir. Kuzey Irak'ta, 44 hastanede 69 kişi üzerinde yapılan anketten elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; tedarikçiye güven ve müşteri memnuniyetine tedarikçi ürünün kalitesi, markası, tedarikçinin yerine konulabilirliği, tedarikçinin imajı, tedarikçinin büyüklüğü ve tedarikçinin lojistik performansı etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain that how existing suppliers are perceived by hospital business and determining the variables between hospitals and suppliers to establish long-term relationship. In this scope, firstly, it has been made literature review related to supply chain management to establish theoretical infrastructure of this study. Then, it has been surveyed the product-related factors affecting choice of suppliers (brand, quality, cost and importance of the product) and the effects of organizational factors (quality of sales personnel, logistics performance, firm size, image, substitutability, flexibility-innovativeness) on reliability of supplier and customer satisfaction by questionnaire. In Northern Iraq, it is to analyzed the data which obtained from 69 people in 44 hospitals. According to research findings, there is an effect on reliability of supplier and customer satisfaction by quality of supplied good, supplier logistics performance, supplier firm size, supplier image, supplier substitutability.