Abdullah Tukay'ın şiirlerinde çekim edatları ile bağlama edatları
The prepositions and conjuctions in the Abdullah Tukay's poetry
  1. Tez No: 369328
  2. Yazar: MUTLU DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah Tukay'ın şiirleri, Çekim Edatları, Bağlama Edatları, Abdullah Tukay's poetry, Particles, Conjunctions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Abdullah Tukay, Kuzey-Batı Türk Lehçeleri grubu içerisinde yer alan Kazan-Tatar sahasının en önemli şairlerinden birisidir. Yazdığı eserleri tüm Türk dünyasında yankı uyandıran Tukay eserlerinde, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına duyarsız kalmamıştır. Tukay'ın eserleri; dil özellikleri bakımından Türk dili tarihi incelemelerinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmamızda Türk dilinin bu derece önemli eserleri arasında gösterilen Abdullah Tukay'ın şiirlerinde yer alan çekim edatları ile bağlama edatları, kullanıldıkları yerde kazandıkları anlam ve cümle içerisinde gördükleri görevler dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdullah Tukay is one of the most important poets of Kazan-Tatar area which is involved in the North-West Turkish dialect. Tukay, whose works had a great impact in the whole Turkish world, did not ignore the challenges of the society in which he lived. Tukay's works has an important place in terms of language features in the Turkish language history studies. In this study, we examined prepositional suffixes which do not change their types of words and particles in Abdullah Tukay's poems, which are shown among the most important Turkish language works, paying attention to different meanings they get in certain places in a sentence and to their duties in the sentence.