Gaziantep Şahinbey ağzı
Gaziantep Şahinbey dialect
  1. Tez No: 369329
  2. Yazar: HAFIZA ŞEYMA KOCAKERİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, ağız, ses bilgisi, ġahinbey, Türkiye Türkçesi, Language, dialect, phonetic, ġahinbey, Turkey Turkish
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Aynı dilin içerisinde özellikle ses bilgisi açısından farklılık gösteren ve belli bir yöreye özgü söyleyiş farklılığına ağız denir. Ağız üzerine yapılan çalışmalar dil araştırmaları açısından büyük bir öneme sahiptir. Türkiye Türkçesi ağızları üzerine yapılan çalışmaların başlangıcı 19. yüzyılın sonlarına dayanır. Yapılan bu çalışmaların çoğunluğu yabancı araştırmacılara aittir. Bu ilk araştırmalar birçok açıdan sınırlıdır. Türkiye'deki ağız araştırmalarının hız kazanması ise 20. yüzyılın ilk kısımlarından sonraya rastlar. Bu dönemden sonra daha kapsamlı eserler ortaya konulur. Bu tez çalışmasında Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesi ve köylerinin ağız özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu çalışma için öncelikle yöreden derlemeler yapıldı. Yapılan derlemeler deşifre edilerek yazıya geçirildi. Metinler Türkiye Türkçesi ile karşılaştırıldı. Metinlerin Türkiye Türkçesiyle ses bilgisi, şekil bilgisi açısından benzer ve farklı yönleri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Differences in pronunciation belonging to a certain specific region, which differ in terms of especially phonetic within the same language, is called the dialect. The studies which are made on the dialect had a great importance in terms of language researches. The beginning of the studies on Turkey Turkish dialects is based on the end of 19th century. The majority of these studies belong to the foreign researchers. This first researches restricted from many aspects. In Turkey, the acceleration of dialect research encounters later from the first part of the 20th century. After this period, more comprehensive works are produced. In this thesis, it is standed on the dialect features of Gaziantep country, Şahinbey province and villages. For this study, primarily, collections were made from the region. The collections were written by transcribed. The texts were compared with Turkey Turkish. It is determined that the similar and different sides of the texts.