Göçün terörizme etkisi üzerine bir inceleme (Gaziantep örneği)
An investigation of the effect of migration on terrorism (A case study i̇n Gazi̇antep)
- Tez No: 369327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Terör, Terörizm, Migration, Terror, Terrorism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden çeşitli gerekçelerle diğer bölgelere doğru yaşanan göç hareketlerinin, kentlerde meydana getirdiği gecekondu yapısı ve bu yapının neden olduğu çarpık ve plansız kentleşmenin, yıllardır mücadele edilen terör sorununun ana nedenlerinden birini oluşturduğu söylenebilir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ekonomik gerekçelerle yoğun olarak yaşanan göç, sonraki yıllara gelindiğinde daha çok o bölgelerde yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle ortaya çıkmıştır. Yaşanan bu yeni durum, işsiz, yoksullukla mücadele eden, aileleri parçalanmış, dışlanan, yersiz, yurtsuz ve psikolojik sorunlar yaşayan mutsuz insanlardan oluşan bir kitlenin oluşmasına neden olmuştur. Bu kitle, ilerleyen zamanlarda kentlerde terör örgütlerinin kemikleşmiş insan unsurunu oluşturmuştur. Özellikle iki binli yıllara kadar daha çok güvenlik güçlerinin ilgi alanına giren terör sorunu yaşanan deneyimler sonucunda bu soruna bakış açısını değiştirmiş, ortaya konan mücadele anlayışı daha kapsayıcı bir yaklaşımla, sosyo-ekonomik, psikolojik ve kültürel öğelerden oluşan stratejilerle ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Göç olgusunun, terörizmin sosyo-psikolojik zeminini oluşturduğu önermesinden hareketle hazırlanan bu veri temelli çalışma; problemi nesnel ve değişik boyutlarıyla ortaya koyan bir araştırma gayreti taşımaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler nitel araştırma tekniklerinden birisi olan doküman analizi yoluyla toplanmış ve elde edilen verilerin geçerlik-güvenirlik analizleri; eş uzman incelemesi, dış denetim ve çoklu kodlayıcı süreçleri yoluyla sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ve ulaşılan sonuçlar, göç olgusunun işsizlik, yoksulluk, gecekondulaşma ve eğitim seviyesinin azalması gibi olumsuz faktörleri pekiştirdiği ve bu yolla terör faaliyetlerinin artmasında etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It might be said that the squatters houses built in town because of migration movements from East and southeast areas of Turkey to other areas and crooked and unplanned urbanizations which causes of this construction are one of the main reasons of terror problem which struggling for years. Migration lived owing to economical reasons beginning from the early years of Republic arised and in later years owing to security problems in these areas. This new situation caused a mass of people who are jobless, struggling with poverty, fragmented of their families, isolated, homeless, having psychological problems and unhappy. This mass formed the main human source of terror organization in later times. Especially until 2000s, terror problems attacked by security forces after experiences vintage paint has changed struggling perspect with social economical psychological factors became more manive with motion that migration fact comprise the socio-psychological ground of terrorism. This work has research effort putting forward the problem with objective and varied dimensions. Researching datas has collected with document analyzing which one of the method of qualitative research. The validity- reliability analyzing of datas done with the methods of pair expert examining, external audit and multiple encoder process. Findings in research and outcomes show that migration facts impacts negative factors such as poverty, unemployment, squattering and reduction of educational level and by this way, effective increase terror activities.